20th Century Jewelry

nl en

Vintage sieraden: Uniek, Leuk en Duurzaam!


ACHTERGRONDINFORMATIE VAN DIVERSE DESIGNERS: 

In het onderstaand overzicht vindt u achtergrondinformatie over verschillende bekende en beroemde designers van wie wij sieraden verkopen; van Modernist tot klassieke Costume designers. Zo verkopen wij bijvoorbeeld zilveren modernistische juwelen van bekende designers uit Denemarken en vintage sieraden van Christian Dior en Yves Saint Laurent. Lees gerust alle informatie door voordat u een keuze maakt voor een bepaald sieraad. Dit is slechts een kleine selectie van achtergrondinformatie die op het internet beschikbaar is.

AARRE & KROGH EFTF

Aarre & Krogh Eftf was gevestigd in Randers dat in Jutland in Denemarken ligt. Zij werkten van 1949 tot 1990. Aarre & Krogh is zeer bekent geworden om hun vakmanschap en super hoge kwaliteit. Zij hadden een zeer kenmerkende modernistische stijl. Bekent zijn hun sieraden met gestileerde bladeren en bloemen en katten. Hun werk is nog steeds erg populair onder verzamelaars.

ALICE CAVINESS

Alice Cavincess begon haar carrière als model. In de jaren 40 startte ze in New York (Long Island) met het ontwerpen van sieraden. Samen met Millie Petronzio, die tot 1982 bij als hoofdontwerpster in dienst is geweest, werden fantasierijke, prachtige gekleurde en gevormde sieraden gemaakt. Kenmerkend is hun originaliteit en het gebruik van complexe, gelaagde materialen. Zelfs haar eenvoudigste kralenkettingen tonen een rijkdom van kleur, vorm en textuur. Een deel werd in haar eigen fabriek geproduceerd en een deel werd in commissie gemaakt. Veel werd in West-Duitsland gemaakt vaak in sterling zilver met ingewikkeld filigraan werk. De high-end sieraden zijn vanaf het begin zeer populair geweest. Alice Caviness overleed in 1983 en haar zakenpartner Lois Stein (of Steever) bleef de sieraden produceren tot 2000. De Alice Caviness sieraden zijn moeilijk te vinden en nog steeds erg duur. Destijds werden ze alleen in duurdere exclusieve winkels verkocht.

ALTON

Dit is het toonaangevend sieraden bedrijf van Zweden. Het bedrijf is gelegen in Fallkoping en in 1946 geregistreerd. In het midden van de 20e eeuw was K.E. Palmberg hoofdontwerper voor dit bedrijf. Veel sieraden werden in zilver gemaakt maar er werden ook andere innovatieve materialen gebruikt. De sieraden zijn geliefd onder de verzamelaars en de prijzen zijn hoog.

AmLee Jewelry Compay

Het merk AmLee werd in 1946 geregistreerd. Het bedrijf was werkzaam in Providence, Rhode Island America. Dit was plaats waar veel producenten van Costume Jewelry werkzaam waren. Het bedrijf maakte hoge kwaliteit verfijnde sieraden meestal van sterling zilver. Hierbij werd veelvuldig van rhinestones, andere imitatie stenen, cultuur en namaak parels gebruik gemaakt. De sieraden zijn verfijnd en chique en zeer echt uitgevoerd vaak met filigrain werk. Het bedrijf is waarschijnlijk tot de 60er jaren in bedrijf geweest. De sieraden zijn relatief schaars.

ANDREAS DAUB (PFORZHEIM, DUITSLAND)

Meer dan 135 jaar geleden heeft de oprichter Andreas Daub de basis gelegd voor het bedrijf dat één van de belangrijkste bedrijven in de sieraden industrie in Duitsland zo gaan worden. Als jonge goudsmid  herkende Andreas Daub als snel de mogelijkheden die voor hem open lagen met een internationale focus op de traditie van Pforzheim. Reeds IN het ​​begin van de eeuw behoorde Andreas Daub A * D tot de toonaangevende sieraden bedrijven in Europa. Tegenwoordig wordt dit succesvolle familiebedrijf gerund door de vierde en vijfde generatie van de familie Daub.

ANTON MICHELSEN

Anton Michelsen (1809 - 1877) was de oprichter van één van de belangrijkste juwelier families in Denemarken. Zijn eigen bedrijf richtte hij 1841 op en na een korte tijd, ontving de onderneming haar eerste opdrachten van de Koninklijke familie. In 1848 werd hij officieel benoemd tot "hofjuwelier en Maker van de hoforden". Vier generaties lang maakte het bedrijf juwelen van de hoogste kwaliteit. In 1968 werd het bedrijf opgekocht door de Royal Kopenhagen porselein Manufactory. Royal  Kopenhagen kocht vervolgens ook Gerog Jensen op en voegde beide bedrijven geleidelijk samen. Alleen de jaarvorken en jaarlepels dragen nog de naam Anton Michelsen.

Belangrijke designers voor Anton Michelsen waren: Karen Strand, Gertrud Engel, Eigil Jensen, Nanna & Jørgen Ditzel, Knud V Andersen and Jens Windfeld Hansen.

ART

Art heeft bestaan van de late 40ér jaren tot de 80ér jaren. Zij boden een breed scala aan designs. Voor ieder wat wils. Veel ontwerpen hadden Victoriaanse en Renaissance invloeden. Hun ontwerpen hadden wel wat weg van merken zoals Florenza en Hollycraft. Fijn filigraan werk of in vorm geperst metaalwerk met veelvuldig gebruik van gekleurde stenen. Hun kwaliteitsniveau was goed. Het hedendaags aanbod van Art sieraden is niet groot. Toch is het nog redelijk betaalbaar.

ATTWOOD & SAWYER

ATTWOOD & SAWYER is in 1956 opgericht door Horace Attwood en zijn partner dhr. Sawyer in Porthcawl (Wales, Verenigd Koninkrijk). Ze produceerde prachtige hoge kwaliteit kostuum juwelen die vaak geïnspireerd waren op de persoonlijke sieradencollectie van de hertogin van Winsor.  De sieraden werden in prestigieuze winkels in het hele Verenigd Koninkrijk, Europa en geselecteerde landen wereldwijd verkocht. Het merk werd in 2001 overgenomen door Buckley Jewellery Ltd.

AVON

Avon bestaat al ongeveer 120 jaar en is in 1886 in New York City opgericht als de California Perfume Company door D.H. Mc Connell Sr. Tijdens de tweede wereldoorlog waren de vrouwen in Amerika de belangrijkste werkkrachten. Na de tweede wereldoorlog werden zij allemaal weer vervangen door mannen. Er waren hierdoor veel vrouwen over die graag nog wat wilden bijverdienen. Vrouwen werden daardoor vaak thuiswerkers. Hierdoor ontstond een nieuwe industrie. Bij Tupperware en Mary Kay cosmetica konden vrouwen parttime werken. Via party’s aan huis werden de producten aan de “vrouw” gebracht. Avon had al snel 10.000 vertegenwoordigsters (1906). In 1928 was dit aantal al opgelopen tot 25.000 vrouwen die de producten verkochten. In 1937 werd de naam van het bedrijf officieel veranderd in Avon. Pas in de 70er jaren startte Avon met het maken van juwelen. De kwaliteit hiervan varieerde van zeer goedkoop tot zeer goed. Avon maakte de juwelen niet zelf maar liet ze door verschillende bedrijven produceren. Er zijn vele bekende ontwerpers en beroemdheden die voor Avon een sieradenlijn hebben ontworpen, zoals Seymour M. Kent, Louis Oeroud, Kenneth Jay Lane, Célina Seniorie, Jose’ Maria Barrera, Shawl Jhevari, Elizabeth Taylor, Coreen Simpson, Luke Razza, Akoya Culture Pearls, Felicia, Marley Simon, Nicky Butler, R.J. Graziano, Susan Lucci, Technibond, Anne’s Eye voor Annie Gilbar, Erickson B for Karen and Eric Erickson, Maharaja Collection en Adrienne.

BARCLAY EN MCCLELLAND BARCLAY

Barclay en McClelland Barclay is één van de meest gerespecteerde namen in de Costume Jewelry. Barclay was een artiest, beeldend kunstenaar en sieraden ontwerper. In 1930 startte hij met het ontwerpen van juwelen. Helaas kwam hij tijdens de tweede wereldoorlog in 1943 om het leven. Hij heeft dus maar zeer kort juwelen ontworpen en laten produceren. Hij liet zijn sieraden bij verschillende bedrijven maken waaronder "Rice Weiner Co", die de meeste sieraden voor hem maakten. De naam McClelland Barclay moet niet verward worden met Barclay. De McClelland Barclay juwelen zijn zeer gezocht vanwege zeer goede kwaliteit en de schitterende Art Deco ontwerpen.

De Barclay Jewelry Inc. werd opgericht in 1946 in Providence Amerika en bestond tot 1957. Barclay sieraden zijn vaak te herkennen aan de ingewikkeld aandoende opengewerkte patronen van de metalen onderdelen van de sieraden. Ze maakten sieraden met oog voor detail, van prachtige kwaliteit en het merk komt niet vaak voor. Het prijsniveau van de Barclay sieraden was gemiddeld tot zeer duur afhankelijk van het ontwerp. Het prijsniveau van de McClelland Barclay sieraden was en is nog boven gemiddeld tot zeer duur.

BENGT HALLBERG

Bengt Hallberg Guldsmeds AB is in 1947 opgericht. Het is een familiebedrijf en wordt nu door de derde generatie geleid. Het bedrijf is gevestigd in Köping (midden Zweden). Het bedrijf staat bekend om zijn hoge kwaliteit sieraden in zilver en goud hierbij gebruik makende van edel- en halfedelstenen. In 1980 is het bedrijf een samenwerking aangegaan met het Zweeds Museum voor Nationale Oudheden en maakt sindsdien ook historische sieraden. De (modernistische) sieraden van dit bedrijf zijn erg gewild en worden meestal met BEH gemerkt.

BENT LARSEN

Bent Larsen is een Deense modernistische sieraden ontwerper uit de 60er/70er jaren die voornamelijk in tin werkte. Veel van zijn werk is versierd met glazen sterk gekleurde cabochons. Hij signeert meestal met: Bent Larsen Tin en made in Denmark. Het werk van hem wordt steeds meer gezocht door verzamelaars en de prijzen stijgen snel. De stukken zijn steeds moeilijker te vinden.

BOGOFF

Henry Bogoff is in Polen geboren en emigreerde op 16 jarige leeftijd naar Amerika. In New York trouwt hij met een Russische emigrante Yvette Glazerman. In 1920 verhuisden ze naar Chicago waar ze een bedrijf startte die in knopen en andere mode accessoires deed. In 1940 is het bedrijf Jewels by Bogoff opgericht. Langzamerhand werden zij één van de belangrijkste ontwerpers en producenten van kostuumjuwelen (Costume Jewelry). Yvette werd hoofd van de verkooporganisatie. Erg uniek voor die tijd omdat vrouwen na de tweede wereldoorlog werden geweerd uit alle belangrijke functies. Zij adverteerden regelmatig in de belangrijkste leidende modebladen zoals Voque en Harpers. Gedurende lange tijd waren zij op Coro en Trifari na de grootste producenten van Amerika. Henry overleed in 1958. Yvette deed er alles aan om het bedrijf overeind te houden maar door een veranderde marktvraag moest het bedrijf in de 60ér jaren sluiten. Bogoff sieraden staan bekend om hun gratie en chique uitstraling en hun excellente kwaliteit, goede constructies, rhodium plating en erge hoge kwaliteit stenen. De sieraden zijn nog steeds zeer gewild en erg duur.

BOUCHER

Marcel Boucher (1898-1965) was misschien wel de grootste ontwerper en producent van Costume Juwelen in Amerika. Hij werd geboren in Frankrijk en heeft het vak als leerling bij Cartier geleerd. In de 20ér jaren emigreerde hij naar New York City waar zijn passie voor het ontwerpen van Costume Juwelen ontwikkelde. In de jaren 30 was hij als ontwerper werkzaam voor Mazer Brothers (Mazer Costume Company), een bedrijf dat zeer hoge kwaliteit juwelen vervaardigden. In 1937 besloot hij voor zichzelf te beginnen en noemde zijn bedrijf Marcel Boucher en Cie. Na de dood van Boucher in 1965 ging zijn vrouw Sandra (ook sieraden ontwerpster) nog een aantal jaren door en verkocht het bedrijf in 1972.

Zijn vroege Costume Juwelen zijn gemerkt met "Marboux". Boucher sieraden zijn genummerd en kunnen relatief eenvoudig worden gedateerd met behulp van internet en boeken. De sieraden zijn zeer mooi en zeer collectable. Er worden hoge prijzen voor betaald. De sieraden gemerkt met Boucher en nummer zijn het meest gezocht en het kostbaarste. Voor Marboux wordt iets minder betaald. De sieraden waren indertijd al duur en behoren nog steeds tot de hogere prijscategorie.

B.S.K.

B.S.K. is een bedrijf dat in 1948 in New York is opgericht. Het is tot einde jaren 50 in business gebleven. De initialen B.S.K. staat voor de eerste letters van de namen van de eigenaren. De B stond voor Benny Steinberg, De S voor Hy Slovitt en de K voor Kaslo (voornaam onbekend). Hun sieradenlijn was redelijk betaalbaar. De sieraden van B.S.K. worden vooral gewaardeerd om hun interessante kleurcombinaties en soms ongewone ontwerpen. Destijds werd een deel van de goedkopere sieraden bij vestigingen van Woolworth’s verkocht. Er is tegenwoordig niet zoveel meer van op de markt. B.S.K sieraden zijn nog steeds redelijk betaalbaar.

CARL-ART

De Carl-Art Inc. is in 1937 opgericht in Providence, Amerika. Het bedrijf maakte verfijnde sieraden van sterling zilver en gold filled metaal. Daarbij werd veelvuldig van rhinestones, andere imitatie stenen, cultuur en namaak parels gebruik gemaakt. De sieraden zijn verfijnd en chique en zeer echt uitgevoerd. Het bedrijf produceerde sieraden tot in de jaren 80. Als merkteken werd CA met een pijl door de letters gebruikt.

CARVEN

Carmen de Tommaso (1909 – 2015) was de oprichter van Carven (Maison de Couture Carven) in 1945 in Parijs. Ze studeerde architectuur en interieur design aan de Beaux Arts. Later begon ze haar unieke ontwerpen te maken en werd ze couturier omdat ze in die tijd geen modeontwerpen naar haar smaak kon vinden. Ze liet zich inspireren door de jeugd. Ze ontwikkelde ontwerpen die praktisch, comfortabel, ready to wear waren met ongebruikelijke stoffen. Ze was vanaf het begin erg populair op straat en haar ontwerpen waren veelvuldig te zien in de modebladen. Ze verkocht wereldwijd en was een geweldige influencer. Het had veel beroemde klanten. Later begon ze kostuumjuwelen te ontwerpen. Handgemaakte sieraden van hoge kwaliteit met kleurrijke stenen en vergulding. Haar broches en oorbellen met bloemen- en dierenfiguren zijn zeer gewild bij verzamelaars.

CASTLECLIFF 1937- 1977

Castlecliff is in 1918 ontstaan als Castlemark door Clifford Furst en Joseph Bobley in New York (Amerika). In 1942 is de naam Castlecliff voor het eerst gebruikt. De belangrijkste ontwerper was William Markle die zeer innovatieve in diverse stijlen sieraden ontwierp (Gotische, Renaissance en Art Deco stijlen). Hierbij werd gebruik gemaakt van een breed scala materialen zoals: zilver, vergulde metalen, imitatie parels, halfedel stenen, (gekleurde) rhinestones en Lucite. Als merknamen werd Castlemark, Cassandra (in 1957, Castlecliff alleen of met het copyright symbool na 1955 en Anne Klein for Castlecliff in 1977. Het bedrijf stopte in 1977. In 1980 werd het bedrijf weer opgestart door Lucien Piccard Industries-Pierre Cardin. Vanaf die tijd werd als signering Castlecliff Jewelry Div. of Lucien Piccard gebruikt.

CHRISTIAN DIOR 1946 - heden

De Franse designer Christian Dior startte in 1930 op 25 jarige leeftijd met het ontwerpen van kleding. In 1947 opende hij in Parijs zijn eigen winkel “Maison Dior”. Dior is net als Coco Chanel begonnen met het (laten) ontwerpen van sieraden bij zijn eigen modelijn. Hij was de eerste die Aurora Borealis Rhinestones gebruikte. Zijn costume en vintage sieraden werden bij veel bedrijven geproduceerd. De belangrijkste waren Kramer of New York en Henkel en Grosse in Duitsland (gedateerd in een ovale cartouche). Deze bedrijven waren uitgekozen vanwege hun grote vakmanschap en superieure kwaliteit. Na zijn dood in 1957 ging Yves Saint Laurent verder met het ontwerpen. De vintage of costume sieraden van Christian Dior zijn van een extreem hoge kwaliteit, vaak extravagant en erg duur.

CINER

In 1895 startte Emanuel Ciner zijn bedrijf. In eerste instantie maakte het bedrijf verfijnde sieraden. Later in 1931 gingen ze “high-end” Costume Sieraden produceren. Ze zijn bekend om hun gebruik van goede kwaliteit stenen, imitatie parels en gecoate glas met prachtige uitstraling. Het zijn eerste klas sieraden. De sieraden zijn zeer gezocht en er wordt veel voor betaald.

CMC CARLO MARIO CAMUSSO GRASSO

De Italiaanse zilversmid Carlo Mario Camusso Grasso startte in 1933 met zijn werkplaats in Lima (Peru).  Het kreeg de naam Camusso Silver Company. Dit bedrijf groeide hard en in 1946 werd de Carlo Mario Camusso S.A. opgericht die een zeer groot deel van het lokale zilverwerk produceerde. Het werd een belangrijke naam in Peru. Hij ging in 1957 met pensioen en het bedrijf werd voorgezet door de twee echtgenoten van zijn twee dochters. Die later werden opgevolgd door de derde generatie van deze familie. Hun zilver werd nu over de hele wereld geëxporteerd. In de 90er jaren werd besloten om ook hoge kwaliteit designer sieraden en accessoires te gaan produceren.

CORO

De naam Coro is afgeleid van namen de oprichters van deze firma, te weten: Emanuel Cohn en Gerard Rosenberg. De Coro Company heeft van 1901 tot 1979 bestaan. Het is begonnen met een kleine winkel in New York en uitgegroeid tot de grootste fabrikant op het gebied van Costume Juwelen (Costume Jewelry) in Amerika. Hun prijsniveau was gemiddeld tot zeer duur afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp. Door de grote variatie in stijlen en kwaliteiten was dit merk voor iedereen betaalbaar. Het vakmanschap van de makers en de kwaliteit van deze sierraden zijn zeer goed en sommige sierraden zijn echt onwerkelijk mooi. Naast het Coro merk werden er nog vele andere merken gevoerd. De bekendste hiervan zijn Corocraft de top lijn van Coro, dat later veranderd werd in Vendome.

CURTMAN

Het bedrijf Curtman maakte onderdeel uit van het bedrijf UNCAS Manufactoring Co. De zijn tussen 1950 en 1960 gemaakt. Het merk Curtman bestaat uit twee C’s geplaatst in de bal van een hand. UNCAS Manufactoring Co. was werkzaam in Providence, Rhode Island. Dit was plaats waar veel producenten van Costume Jewelry werkzaam waren. Het bedrijf maakte hoge kwaliteit verfijnde sieraden van sterling zilver, gold filled en vergulde metalen. Daarbij werd veelvuldig gebruik gemaakt van rhinestones, andere imitatie stenen, cultuur en namaak parels. De sieraden zijn verfijnd en chique en zeer echt uitgevoerd. Het prijsniveau van de sieraden is altijd zeer hoog geweest afhankelijk van het ontwerp.

DANECRAFT JEWELRY: 1920’s– heden

In 1910 emigreerden de gebroeders Primavera, Victor Sr. and Thomas Jr., van Italië naar Amerika. In 1920 werd de Primavera Brothers Jewelry Company opgericht in Providence. Zij produceerden sieraden en zilveren kralen. Dit bedrijf was één van de eerste producenten van Costume Sieraden in Amerika. Zij waren pioniers op het gebied van kwaliteitsdesigns. In 1934 richtte Victor Primavera Sr. de Danecraft Corporation op. Dit bedrijf maakte vooral sterling zilveren sieraden. Er wordt wel gezegd dat Danecraft sterling sieraden het beste te bieden hadden op het gebied van kwaliteit, vakmanschap en design van net na de oorlog. In de jaren 70 introduceerde Danecraft vermeil sieraden met 24 k goud over sterling zilver naast een collectie 14 k gouden sieraden onder de naam “Primavera Jewelry and Silver Beads”. In 1977 wijzigde de firma zijn naam naar de Felch-Wehr Company maar merkte haar sieraden nog steeds met Danecraft. Het bedrijf bestaat nog steeds en de sieraden worden verkocht in de betere warenhuizen in Amerika.

DAVID ANDERSEN (1843-1901)

In 1876 startte David Andersen zijn bedrijf in Christiania (nu Oslo) Noorwegen. David Andersen boekte al snel veel succes. Dit was vooral te danken aan zijn aan de hoge kwaliteitseisen die hij zichzelf oplegde en zijn geweldige vakmanschap. Al snel opende hij een tweede winkel in Oslo. Zijn zoon Arthur veranderde de naam van het bedrijf en de familienaam in David-Andersen. Arthur introduceerde ook de beroemd geworden emaillering op de sieraden. Het bedrijf wordt nog steeds door de familie geleid. De vierde generatie Uni en Jon David-Andersen. Het bedrijf is altijd meegegaan de trends van zijn tijd. In de 50er jaren werden jonge en innovatieve ontwerpers van modernistische sieraden in dienst genomen die prachtige sieraden maakten met en zonder emaillering. Bekende namen zijn Bjørn Sigurd Østern, Harry Søby, Marianne Berg, Unn Tangerud en Ben David-Andersen samen met Uni David Andersen, de vierde generatie D-A’s, die in 1959 hun eigen werkplaats in opzette, maar bleef ontwerpen voor het familiebedrijf. De sieraden zijn zeer gezocht en erg duur.

ED LEVIN

Ed Levin is 4 februari 1921 in New York City geboren en groeide op in Long Beach op Long Island. Hij was een kunstenaar, vakman, juwelier, schilder, beeldhouwer, keramist, en uitvinder van machines en gereedschappen en processen om creativiteit in het maken van sieraden-te verbeteren. In 1950 richtte Ed en zijn vrouw Ruth de Ed Levin Jewelry Inc. Op. Ed was onvermurwbaar in zijn overtuigingen en volgde volledig zijn eigen weg. Het leven was voor hem een voortdurende verkenning van ideeën en zintuigen en het uitdagen van de status quo. Levin's werk heeft een foutloze en moderne uitstraling in het ontwerp met behoud van een elegantie eenvoud. Zijn werk heeft deze uitstraling al vanaf de tijd dat hij in de 50er jaren als pionier begon met het ontwerpen van modernistische sieraden. Ed zei: "De diversiteit en rijkdom van de natuurlijke wereld - en alle volkeren die er wonen en hebben gewoond- zal altijd zowel kunst en sieraden inspireren.” . Hij was een actieve ondersteuner van de vrede, mensenrechten, burgerlijke vrijheden en de bescherming van het milieu (zo bewust als hij was). Ed Levin is op 23 februari 2008, op 87 jarige leeftijd, overleden in zijn huis in Cedar Key, Florida.

Ed Levin Sieraden, Inc. wordt, beschouwd als de oudste en grootste handgemaakte sieraden fabrikant in de Verenigde Staten, is eigendom van de familie en verkoopt momenteel aan honderden winkels door het hele land.

EISENBERG: 1914 – heden

In 1914 richtte Jonas Eisenberg de Eisenberg Manufacturing Company in Chicago op. Hij was een immigrant uit Oostenrijk. Dit bedrijf produceerde dameskleding inclusief een sieraad op de kleding (bijvoorbeeld een broche). Het bedrijf gebruikte de beste Oostenrijkste Swarovski rhinestones. Al snel werd duidelijk dat klanten ook interesse hadden in gewone (losse) sieraden. Rond 1930 begon de Eisenberg Company een hele lijn sieraden te produceren. Eisenberg Sieraden zijn nog steeds prijzig vanwege hun kwaliteit, vakmanschap en elegante designs. De Eisenberg Company bestaat nog steeds.

EIVIND HILLESTAD / HILLESTAD SMYKKER

Eivind en Borghild Hillestad startte in 1965 hun bedrijf Hillestad Smykker. Al na korte tijd werden ze succesvol en groeide de onderneming snel. Er werden traditionele sieraden ontworpen, gegoten en geproduceerd geïnspireerd op de oude Noorse sieradenkunst. In eerste instantie ontwierp Eivind de sieraden maar het bedrijf groeide zo snel dat andere designers in dienst werden genomen zoals Kari Sløtte Nilsen, Sverre Høvren Johnsen en Sløtte Nilsen. Op dit moment zijn de volgende ontwerpers actief voor Hillestad Smykker: Anna Berthelsen, Truls Grønvold, Sigrid Høivik, Unni Lyngstad, Alida Rudjord, Ditte Alstad, Kaja Gjedebo en Camilla Prytz.

ELIZABETH TAYLOR,: AVON november 1993 tot 2011

HOUSE OF TAYLOR JEWELRY, juni 2005
Elizabeth Taylor is in 1932 geboren in Hempstead, Engeland. Zij is het bekendste geworden als actrice, haar parfum lijn (White Diamonds perfumes) en cosmetica. Zij wordt één van de grootste actrices uit haar tijd genoemd. Zij was gek op juwelen en heeft enkele van de beroemdste sieraden in haar bezit gehad zoals “The Krupp Diamond en “The La Peregina Pearl”. In november 1993 ontwierp Elizabeth Taylor in samenwerking met Avon Products Inc. een sieradencollectie die haar naam droeg en gesigneerd was met haar naam. Deze sieraden varieerde van $40 tot $200 en werden direct aan de consument verkocht via de huisparty’s van AVON. AVON produceerde de sieraden niet zelf maar bestede dit uit aan bedrijven zoals Krementz. Avon produceert nog steeds enkele van haar sieraden.

In 2005 start Elizabeth de House of Taylor Jewelry in Los Angeles, California in samenwerking met Mirabelle Luxury Concepts (met Jack en Monty Abramov als ontwerpers) and Techline Jewelry Corporation (technische uitvoering van de ontwerpen). Elisabeth is 23 maart 2011 overleden. Een groot deel van haar persoonlijke collectie sieraden zal in 2012 worden geveild door Christies.

EMANUEL UNGARO

Emanuel Ungaro werd in 19330 geboren in Aix-en-Provence in Frankrijk. Al op zeer jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in het maken van kleding. Nier verwonderlijk, want zijn vader was kleermaker en stimuleerde hem door een speelgoed naaimachine. Op 22 jarige leeftijd verhuisde hij naar Parijs en in 1958 ging hij werken voor Balenciaga. In 1965 startte hij zijn eigen modehuis. Zijn eerste parfum werd in de 80er jaren gelanceerd evenals zijn sieradenontwerpen. Ungaro was een zeer creatief en getalenteerd ontwerper met buitengewoon oog voor detail. Hij had veel beroemde klanten en volgers zoals: Jacqueline Kennedy en Catherine Deneuve. In 2004 verkocht hij zijn bedrijf en ging met pensioen.

ENGEL BROTHERS: 1930s - 1960s

De Engel Brothers Company was een Amerikaanse producent van Art Deco rhinestone sieraden. Het bedrijf startte in de 30ér jaren en stopte in de 60ér jaren. De sieraden zijn van sterling zilver, rhodium plated of goud plated materiaal gemaakt. Gemerkt "EB" of "EB" in een ruit vorm. Deze sieraden zijn in kleine oplages gemaakt en je komt ze nu nog maar weinig tegen.

ERIK DENNUNG (DENMARK)

Erik Dennung leefde van 1925 tot 2007 in Denemarken. Hij werkte als zilversmid en zijn workshop Dennung Salvmedie APS op Frederiksberg in Kopenhagen. Hij werkte in de jaren zestig en 70 en maakte veel grote en gedurfde sieraden, echte statements. Deze stukken vereist een hoop materiaal en dat is de reden dat hij meestal zilverplating (verzilverd) over onedele basismetalen gebruikte. Ook werkte hij in opdracht voor Buch & Deigmann net als Jacob Hull. Deze stukken werden tevens gekenmerkt met het B + D merk. Tijdens de periode 1971-1979 werkte Dennung in partnerschap met de bekende Deense juwelier J. Andersen in Kopenhagen. In deze periode merkte Dennung deze stukken met AD-Design. De Erik Dennung sieraden zijn tegenwoordig moeilijk te vinden. De sieraden met het Buch & Deigmann merk en de stukken gemerkt met AD-Design zijn nog zeldzamer.

ERIK GRANIT (1930-1988)
Erik Granit begon zijn atelier, E. Granit & Co, in 1956 in Helsinki Finland, op de leeftijd van 26 jaar. Zijn ontwerpen zijn perfect in evenwicht, gedurfd, eenvoudig en zeer gedetailleerd in Finse stijl. Net als andere Finse ontwerpers gebruikte hij natuurstenen zoals kwarts, amethist en spectroliet, meestal lokaal gevonden. Hij maakte prachtige modernistische ontwerpen gericht op de duidelijkheid van techniek en zuiverheid van vorm. Hij stierf in 1988.

ERMANI BULATTI / BULATTI

Het bedrijf dat de Ermani Bulatti en later de Bulatti sieraden ontwierp en produceerde is in 1984 opgericht door Herman Tiggeler en is in 2012 beëindigd. Herman Tiggeler en Henk van Berk waren de ontwerpers van het eerste uur. Later (1995) kwam de zoon van Herman, Maurice Tiggeler,  in het bedrijf (tevens als ontwerper). De naam Ermani Bulatti is een grappige verbastering vanuit de eerste naam van Herman (Ermani) en Bulatti (van Berk, Bouleau in het Frans). De sieraden werden geproduceerd door Accessa B.V. in Obdam Nederland en verkocht over de hele wereld in de betere bijou zaken (Europa, Australie, Amerika, Japan etc..). Bulatti is onder andere bekend om de fabelachtige broches en ceinturen. Colliers en oorbellen (voornamelijk clip oorbellen) vormden het belangrijkste deel van de omzet. De sierraden van Ermani Bulatti kenmerken zich door hun Art Deco en Italiaanse invloeden. Zeer mooie, originele, aparte, chique, glamoureuze en eigenwijze designs die met de hand werden afgewerkt. Er werden zeer hoogwaardige materialen gebruikt zoals hoogwaardig messing afgewerkt met verzilverde materialen, brons, parelmoer, parels, schelpen, kristal (meestal Swarovski kristal), hoorn en been. De voor Bulatti kenmerkende oude zilver finish bestond uit een dikke laag zilver dat geoxideerd werd en daarna gepolijst om het antieke effect te krijgen.

“Ermani Bulatti was a highly regarded designer from Holland, famous for an Art Deco and Egyptian revival. The elegant and classic designs are truly timeless!”

Deze informatie is ondermeer afkomstig van Lilka Novozhonova. Zij heeft dit jaar (2019) Herman en Maurice Tiggeler geïnterviewd om meer en juistere informatie te krijgen over de intrigerende Bulatti sieraden; waarvoor dank.

FISCHLAND SCHMUCK (GEORG KRAMER)

Als op dit moment over Fischland sieraden wordt gesproken dan worden hiermee de sieraden bedoeld die geproduceerd zijn door het bedrijf van Walter Kramer (een nazaat van Georg Kramer). De zilversmid Georg Kramer richtte in 1771 zijn bedrijf op in Ribnitz Damgarten (Duitsland). Zijn nakomeling de meester goudsmid Walter Kramer startte in 1932 met het ontwerpen van de bekende zilveren “vis-sieraden” die meestal met amber werden versierd. Walter vernoemde deze  sieraden naar het Fischland gebied in de buurt van Ribnitz, het zuidwestelijke deel van het schiereiland Darss-Zingst.  Deze sieraden werden een groot succes, vooral onder de toeristen en badgasten  uit die tijd, en in 1939 kreeg het bedrijf de naam Fischland GmbH met patent bescherming. Het bedrijf had toen 100 werknemers in dienst. Naast de Fischland Schmuck werden er in dit bedrijf ook prachtige modernistische ontworpen. Zeer opvallend vanwege het eenvoudige strakke design waarin vaak edelstenen of halfedelstenen waren verwerkt. Deze sieraden werden niet met de vis gemerkt maar met de  letters G K in een wapenschild en een modelnummer.

Het bedrijf werd na de tweede wereld oorlog in 1947onteigend  onder de Sovjet-bezettings wet en Walter Kramer vluchtte vervolgens naar Lübeck-Travemunde om zijn bedrijf voort te zetten. Het staatsbedrijf ging onder de naam “VEB Fischland-Schmuck” verder. Walter won in 1959 het patent geschil waardoor het staatsbedrijf zijn naam veranderde naar  “VEB Ostsee-Schmuck”.  Walter overleed in 1990 in Lübeck-Travemunde. De octrooirechten zijn in 2009 teruggegaan naar Ribnitz. De huidige eigenaar is de Ribnitzer Amber Gallery E.

FRANS SCHEURLE - QUINN

In 1903 richtte Franz Scheurle de "Silberwarenfabrik Franz Scheurle” op in Schwäbisch Gmünd. Eerst werden er vooral handgrepen voor paraplu’s en wandelstokken gemaakt die door de Wereldtentoonstelling in Parijs zo in de mode waren gekomen. In de 20er jaren ging hij klein zilverwerk maken zoals poederdozen. Onder de leiding van zijn zoon Gerhard Scheurle werd gestart met het ontwerpen en produceren van sieraden. Eerst vooral herensieraden maar later in de jaren 60 onder leiding van Franz Scheurle jr. ook sieraden en horloges voor de moderne vrouw voornamelijk in zilver. Later ook in goud, platina en roestvrij staal. Het was gebaseerd op de Scandinavische en vooral de Finse designs, die wordt gekenmerkt door een eenvoudige, zonder franje ontwerpen. Tegen het begin van de jaren '70, werd het bedrijf omgedoopt tot Quinn, maar het is nog steeds eigendom van de familie (momenteel in 4e generatie). Over de naam Scheurle is internationaal wat verwarring ontstaan. De vintage sieraden worden ook wel onder de naam Scheuerle verkocht met een "e" te veel in de naam.

FRIEDRICH SPEIDEL

In 1867 richtte Friedrich Speidel zijn bedrijf op. Hij werkte eerst met zijn vrouw vanuit zijn huis in Pforzheim, de juwelen hoofdstad van Duitsland. Hij ontwikkelde een nieuw kwaliteits product dat “bi-metaal” (gold–over metal) werd genoemd, ook wel onterecht goud plating genoemd. Deze methode had veel succes en in 1896 werd de eerste fabriek gebouwd waarna de handmatige productie werd vervangen door machinale vervaardiging. Friedrich stuurde zijn 3 zonen naar Amerika om daar een nieuwe tak van het bedrijf op te zetten die in 1912 officieel werd opgericht. Een groot deel van hun producten werden verkocht aan fabrikanten zoals Bulova. In de 20er jaren werden horlogebanden en bijouterie aan hun lijn toegevoegd en in de 30er jaren startte het bedrijf met het maken van costume juwelen. IN 1951 met de komst van de Koreaanse oorlog begonnen zij met de productie van zeer succesvolle identificatie armbanden. Het bedrijf probeerde steeds met zijn tijd mee te gaan. In 1966 werd het goedlopende bedrijf verkocht aan Textron Inc. In 1997 verkocht Textron Speidel aan de Oostenrijks-gebaseerde Hirsch Armbander AG, de toonaangevende fabrikant van lederen horlogebanden in Europa. Het nieuwe bedrijf heette Hirsch Speidel Inc. In 2009 kocht Cerce Capital LLC Speidel. De familie Cerce heeft als doel om het merk weer nieuw leven in te blazen met een scherpe focus op design, innovatie en superieure klantenservice.

GARNE

Garne Jewelry Company was een klein bedrijf in New York dat heeft bestaan vanaf 1945 tot de 60ér jaren. Het produceerde traditionele sieraden veelal met de Art Deco invloeden. Ze maakte sieraden van een gemiddeld kwaliteitsniveau. Hun stukken zijn moeilijk te vinden en zijn daarom geliefd onder verzamelaars.

GEORG KRAMER

Zie Fischland Schmuck.

GIVENCHY

Het modehuis van Givenchy werd in 1952 opgericht door ontwerper Hubert de Givenchy en deel uitmaakt van de Chambre Syndicale de la Haute Couture et du Pret-a-Porter. Eerder in zijn carrière werkte Givenchy in de studio's van sieradengrootheden als Elsa Schiaparelli. Givenchy sieraden zijn bekend om hun schitterende ontwerpen en vakmanschap. De creaties werden gedragen door veel van 's werelds meest prachtig geklede vrouwen met inbegrip van Audrey Hepburn, Lauren Bacall, Babe Paley, Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Marlène Dietrich, Jacqueline Kennedy-Onassis, en Prinses Grace van Monaco.

GOEBEL

Sinds de start in 1871, is de porseleinfabriek Goebel uitgegroeid tot de grootste geschenkartikelen fabrikant in Europa waaronder sieraden. Vanaf het begin draait alles om de artistieke waarde en het fijnste handwerk, of het nu gaat om de traditionele series of het assortiment van vandaag. Goebel staat voor een eerste klas cadeau’s en dat alles nog steeds volgens filosofie van de oprichter. Een mooi product met gevoel! De in Italië geboren kattenliefhebster Rosina Wachtmeister is een zeer succesvolle samenwerking met Goebel aangegaan met als gevolg een grote serie zeer succesvolle cadeauvoorwerpen.

GUY VIDAL

Guy Vidal werd geboren in 1938 in Saint-Hyacinthe, Quebec Canada. Hij studeerde aan de l'École des Beaux-Artsbin Montreal en behaalde zijn Masters in Fine Arts aan de Universiteit van Bloomington, Indiana in 1962. Hij maakte beelden en  ceramische kunst. In 1964 begon hij met het ontwerpen van tinnen sieraden. Hij werd één van de toonaangevende kunstenaars in Quebec die juweel sculpturen maakte. Hij won meerdere belangrijke Canadese prijzen en werd wereldwijd bekend. Elk item dat hij maakte was een kunstwerk op zichzelf. Meestal organische, amorfe ontwerpen. Zeer delicate, verfijnde en rijk gedetailleerde handgemaakte werkstukken. Vidal was een technische vernieuwer. Hij vond zijn eigen tinnen formule uit waardoor het hem lukte om ingewikkelde sterke stukken te maken, in tegenstelling tot traditionele formules van de zacht lood legeringen. Elk stuk was zorgvuldig en arbeid-intensief verwerkt; vanaf het maken van de mal, het gieten, het platen tot aan het lakken. Het uiteindelijke resultaat was een sieraad dat tot de besten van deze periode behoort.

HARRIE (HARRY) LENFERINK

Harrie Lenferink is een 1933 geboren Nederlands (te Tubbergen,  Overijssel, Twente)  beeldend kunstenaar. Hij heeft begin  60er jaren zijn opleiding gevolgd aan Sociaal Pedagogisch Centrum Middeloo in Amersfoort en heeft jarenlang gewerkt als docent docent beeldend vormgeven, beeldhouwen en bronsgieten.  Het is een veelzijdig en bekwaam kunstenaar die  sinds 1977 naast het ontwerpen en gieten van bronzen figuratieve en later abstracte beelden ook organische gevormde bronzen en zilveren sieraden heeft gemaakt. Het totale proces van bronsgieten van wasmodel tot bronzen eindobject heeft hij zichzelf eigen gemaakt. Hij heeft een eigen legering van brons ontwikkeld zodat hij steeds dezelfde kleur kon reproduceren. Bij het ontwerpen van de sieraden heeft ook de inspiratie van zijn vrouw Netty bijgedragen. De sieraden dragen Scandinavische modernistische stijlkenmerken.

HANNU IKONEN

De verfijnde en opvallende ontwerpen van Hannu Ikonen zijn in de wereld van modernistische sieradenwerkelijk iconisch geworden. Ikonen werkte in zowel zilver en brons, produceerde voor de Finse firma Valo-Koru gedurende de jaren zeventig. Zijn beroemde "Renmoosblüte" of rendieren mos stukken belichaamde in veel opzichten perfect de nieuwe Finse impuls in het sieraden maken vanwege hun sculpturale kwaliteit en moderne interpretatie van het natuurlijke thema. De Ikonen ontworpen brons stukken zijn meestal gemerkt met MADE IN FINLAND zonder andere merken. Het ontwerpelement rendieren moss in zijn typische 3-D, sculpturale details is een handtekening van zichzelf.

HANS HANSEN

Hans Hansen opende zijn goudsmederij in 1906 in Kolding, Denemarken. Daarvoor werkte hij als zilversmid bij Carl M. Cohr die erg bekend was om zijn tafelzilver. Hans Hansen werd langzaam een van de belangrijkste zilverwerk en sieraden bedrijven in Denemarken. Bijna alle van de eerste ontwerpen waren door Hans Hansen gemaakt. Zijn zoon Karl Gustav Hansen was de volgende belangrijke designer voor de firma Hansen. Karl Gustav Hansen, werd net als veel van de andere grote Deense sieraadkunstenaars eerst opgeleid als beeldhouwer en daarna opgeleid als Zilversmid. De smederij van Hans Hansen was een van de belangrijkste en meest prestigieuze ateliers de Denemarken. Nadat de Hans Hansen overleed nam zijn zoon Karl Gustav workshop over. De beroemde ontwerpers Bent Gabriel Pedersen, Bent Knudsen en Henning Koppel ontworpen voor het bedrijf van Hans Hansen. In 1992 Werd het bedrijf overgenomen door Georg Jensen. Na 1992 werden de klassieke Hans Hansen ontwerpen die nog steeds in productie waren ook met Georg Jensen gesigneerd.

HATTIE CARNEGIE

In 1986 toen Hattie Carnegie (oorspronkelijke achternaam is Kanengeister) 6 jaar was emigreerde ze met haar familie van Oostenrijk naar Amerika. Zij opende samen met Rose Roth diverse kledingwinkels in New York. Rond 1918, toen zij haar eigen bedrijf Hattie Carnegie Inc. had opgericht, begon zij met het ontwerpen van sieraden bij haar kledinglijn. Haar sieraden waren van extreem hoge kwaliteit, erg duur en allemaal zelf ontworpen. Zij kopieerde geen trends en dergelijke. Veel beroemde filmsterren en actrices droegen haar sieraden. Haar designs waren zeer innovatief en ze gebruikte graag veel verschillende materialen en technieken tegelijk. Na haar dood werd het bedrijf in 1856 verkocht aan Larry Josephs. Het bedrijf sloot zijn deuren in de 70ér jaren. Haar sieraden zijn erg gezocht en nog steeds erg duur.

HENKEL & GROSSE (nu Grosse Jewels)

In 1907 werd Henkel & Grosse of Pforzheim opgericht door Florentien Grosse (1878 - 1953) en Heinrich Henkel (1876 - 1941). Zij produceerden onderdelen voor de sieradenhandel. Na de eerste wereld oorlog reorganiseerde de firma. Na Mitchel Maer werd in 1955 Henkel & Grosse door Christian Dior Jewelry uitgekozen om 4 sieraden collecties per jaar te produceren. Hun Christian Dior collecties werden geroemd om hun kwaliteit, kwaliteit gemaakt voor "haute couture". Vanaf 1958 signeerde en dateerde Grosse ieder stuk. Ook die van hun eigen lijn die kwalitatief niet onder deed voor hun Christian Dior collectie. De vroege stukken van beide merken zijn erg gezocht en waardevol.

HERMANN SIERSBOL

In april 1945 opende de Deen Hermann Siersbol zijn werkplaats. Hij had als missie om betaalbare kwaliteitssieraden in moderne ontwerpen te maken. Hij begon met een investering van 2000 kronen die hij opzij had gelegd van zijn salaris als leerling edelsmid. Zijn bedrijf is langzamerhand uitgegroeid tot een van de grootste zilveren- en gouden sieraden producenten van Scandinavië. Tegenwoordig gebruikt het bedrijf de meest geavanceerde apparatuur en productiemethoden voor het gieten en persen van sieraden. In 1964 stierf Hermann in een tragisch ongeval en het bedrijf werd overgenomen door zijn 4 kinderen. Zijn zoon Henrik Siersbol leidt de firma nu, samen met zijn dochter Camilla.  

HOBE: 1887 – heden

De meester goudsmid Jacques Hobe startte in 1887 zijn bedrijf in Parijs. Zijn werk werd in heel Europa zeer gewaardeerd. Eén van zijn zonen William Hobe werkte als vertegenwoordiger voor een Duits bedrijf dat theater juwelen verkocht. Nadat hij naar Amerika emigreerde verkocht hij deze sieraden aan Florence Ziegfeld van de Ziegfeld Follies. Hier kreeg hij het verzoek om goedkope maar echt lijkende sieraden te maken die bij de kleding van de showgirls moesten passen. In 1930 begon William Hobe zijn bedrijf Hobe Cie Ltd. NY die Costume Jewelry ging produceren. De Hobe Company staat bekent om zijn extreem mooie en elegante designs waarbij gebruik werd gemaakt van de beste kwaliteit materialen. Ze maakten zeer mooie reproducties van Europese antieke sieraden en hofsieraden. Hobe ontwierp ook veel sieraden voor films en filmsterren. Er wordt wel gezegd dat hun sieraden in kwaliteit ongeëvenaard zijn. Het bedrijf wordt dan ook beschouwd als een van de beste Costume Sieraden producenten van Amerika. De sieraden geproduceerd tussen 1935 en 1955 worden het meest door verzamelaars gezocht.

JAKOB BENGEL

Het bedrijf Bengel is in 1873 opgericht en maakten horloges en horlogekettingen.  In de 20er en 30er jaren, tijdens de Bauhaus en Art Deco periode werd het één van de toonaangevende fabrikanten van modesieraden waarbij de nieuwe materialen gebruikt werden zoals gekleurd Galalith en verchroomd of vernikkeld messing. Het bedrijf begon met deze materialen te experimenteren en gebruikte vooral geometrische figuren in de Art Deco en Bauhaus stijl. De sieraden werden niet gemerkt maar zijn toch duidelijk aan hun vormgeving te herkennen. Verder is er veel informatie bewaard gebleven en de gebouwen zijn nu in een stichting ondergebracht en een museum geworden. Getoond wordt de ontwikkeling van de mechanische productie van de onderneming (1870-1990), de economische ontwikkeling, sociale structuur en arbeidsomstandigheden. In 2002 was er een overzichtstenttoonstelling waarvan een catalogus is samengesteld.

JACOB HULL

Jacob Hull is een Deense ontwerper van modernistische sieraden. Hij werkte in de 60er en 70er jaren. Deze kunstenaar werd beroemd in de vroege jaren 1970, toen zijn werk internationaal tentoongesteld werd en te koop was in Illums Bolighus, het vlaggenschip winkel voor de Deense Design. Hij reisde door vele landen en heeft o.a. in Finland gewoond. Hij was ook beeldhouwer en een deel van zijn werk werd aanvaard op de jaarlijkse Charlottenburg tentoonstelling. Uiteindelijk vestigde hij zich op het schiereiland Djursland in Jutland, Denemarken en stierf in 1993, als een slachtoffer van een brand in zijn huis.

Hull's sieraden zijn onder te verdelen in twee categorieën. Er zijn originele eenmalige stukken, die hij in opdracht maakte in massief zilver tegen zeer hoge prijzen. De tweede categorie zijn de verzilverde stukken die ook zijn stempel dragen. Velen hiervan zijn in opdracht van de Buch & Deichmann gemaakt en dragen ook hun stempel B+D. Alles werd met de hand gemaakt in eigen werkplaats. Om echter aan de grote vraag van Buch en Deichmann te kunnen voldoen, gebruikte Hull een assistent om deze te produceren. Hij maakte veel extravagante grote sieraden. Sommige met brokken halfedelsteen zoals amethist of gedecoreerd met zonnestraalpatronen en dergelijke. Hull was zeer alert op het behoud van zijn ontwerp en zorgde ervoor dat alle sieraden gemerkt de werkplaats verlieten. Het is dus zeer onwaarschijnlijk om ongemerkte Jacob Hull stukken tegen te komen. Wel werden zijn stukken regelmatig gekopieerd.

JACOB JENSEN

De Deense ontwerper Jacob Jensen is geboren in 1926 in Kopenhagen. In 1948 werd hij toegelaten tot de School voor Toegepaste Kunsten. In 1952 studeerde hij af in de richting Industriële vormgeving. Bij het grote publiek is hij het meest bekend door de vele ontwerpen voor apparatuur van Bang & Olufsen. In 1972 werden de eerste 7 ontwerpen van Jensen opgenomen in de collectie van het New Yorkse Museum of Modern Art. Inmiddels maken maar liefst 19 ontwerpen van Jacob Jensen deel uit van de collectie van dit vermaarde museum. Gedurende zijn lange carrière heeft Jacob Jensen vele ontwerpen gemaakt voor auto’s, sieraden, uurwerken, stofzuigers en nog vele andere gebruiksvoorwerpen.

JORGEN JENSEN

Jorgen Jensen (geboren in 1931) is niet de tweede zoon van Georg Jensen zoals vaak wordt verondersteld. Wel heeft Jorgen kort gewerkt bij Georg Jensen en heet de tweede zoon van Georg toevalligerwijze ook Jorgen. Jorgen heeft in Montreal (Canada) en Stockholm (Zweden) gewerkt voordat hij in 1960 in Kopenhagen zijn eigen atelier startte. Hij werkte vooral in tin omdat dit een goedkoop materiaal is en zich erg goed laat vormen. Zijn sieraden zijn modernistisch. Hoe eenvoudiger het sieraad hoe mooier was zijn motto. De sieraden zijn te dateren van ca. 1960 tot 1965 en gemerkt met Jorgen Jensen in cursief lettertype met nummer.

JORMA LAINE

Jorma Laine werd geboren op 10 juli 1930 in Finland Turku. Zijn ouders waren afkomstig uit de werkende klasse en waren niet direct betrokken bij ambachten. Jorma was artistiek altijd zeer getalenteerd. Hij heeft gestudeerd aan de zeer beroemde kunstacademie in Turku, Turun Piirustuskoulu. Hij begon zijn eigen bedrijf Silver-Laine in de jaren zestig, maar werd vooral bekend voor zijn ontwerpen voor Turun Hopea. Ook ontwierp hij voor Kultateollisuus Ky. Zijn beroemdste werken dateren uit de jaren zestig en zeventig. Hij ontwikkelde een unieke modernistische en abstracte stijl met veel humor. Laine zijn bronzen creaties zijn het meest bekend, creaties met nieuwe creatieve impuls. Hij maakte speciale goud schijnende bronzen stukken en gebruikte hiervoor een voor Europa ongebruikelijke techniek. Deze technieken werden vaker voor in het Oosten gebruikt. Bij deze techniek wordt het bronzen stuk zuur behandeld en ontstaat het "gele vuur": dat resulteerde in zijn unieke geel of goud schijnende brons.

Hij was een bijzonder mens. Hij was erg verlegen en hield niet van mensen om zich heen en hield van zijn eigen eenzaamheid. Hij hield van natuur en dieren, vooral vogels. Ook hield hij van geschiedenis en cultuur. Al deze voorliefden was een continue inspiratiebron voor hem. Hij was niet alleen een sieraden ontwerper, maar ook een zeer getalenteerd schilder en beeldhouwer. Hij creëerde dingen van alle materialen. Ook keramiek, glas, hout en leer. En ieder stuk dat hij maakte was geweldig. Hij stierf 27 december 2002 aan een hartaanval. Alleen in zijn kleine blokhuis in het woud. Hij was min of meer een kluizenaar. Hij was super gelukkig zo.

JUDY LEE

Tijdens de tweede wereldoorlog waren de vrouwen in Amerika de belangrijkste werkkrachten. Na de tweede wereldoorlog werden zij allemaal weer vervangen door de mannen. Er waren veel vrouwen die graag nog wat wilden bijverdienen en vaak thuiswerkers werden. Hierdoor ontstond een nieuwe industrie. Bij Tupperware en Mary Kay cosmetica konden vrouwen parttime werken en verkopen aan andere vrouwen tijdens de zogenaamde house party’s. Ook Avon gebruikte deze formule voor hun cosmetica en later hun juwelen. In de jaren 50 tot en met de jaren 70 deed Judy Lee dat ook. Judy Lee is een handelsmerk van de Blanch-Ette Company die in 1949 in Chicago is opgericht door Blanche en Aldo Viano. De sieraden van Judy Lee zijn van een gemiddelde kwaliteit met enkele uitschieters naar de hogere kwaliteit. Er is tegenwoordig niet zoveel meer van op de markt. Judy Lee sieraden zijn nog steeds redelijk betaalbaar.

JUHLS: FRANK EN REGINE JUHL

De bekende zilvergalerie van Frank en Regine Juhl is gevestigd in Kautokeino Noorwegen . Als jong kunstenaars kwamen zij beide onafhankelijk van elkaar naar Lapland om zich daar te vestigen. Regine is in Duitsland geboren en Frank in Denemarken.  Regine ging bij een nomade familie werken en Frank deed allerlei klusjes zoals hout zagen. Nadat zij elkaar in Kautokeino ontmoet hebben, zijn ze nooit meer uit elkaar gegaan.  Omdat Frank regelmatig restauratie werkzaamheden uitvoerde aan traditioneel Sami zilverwerk ging hij zich in Denemarken scholen als zilversmid. Beide werden geïnspireerd door immense en ongerepte natuur van Lapland en folkloristische kunst van de Sami bevolking. Zij uitte dit in modernistische sieraden, schilderijen en andere kunstvormen. In 1959 startte ze een kleine werkplaats en ontwikkelde dit door de jaren heen. De modernistische sieraden zijn internationaal erkend en bekend. Op de Expo 67 in Montreal Canada werden enkele de sieraden stukken uit de Tundra-serie geëxposeerd samen met stukken van Toon Vigeland om de kunst van artistiek sieraden maken uit Noorwegen te tonen.

KALEVALA-KORU OY

Kalevala Koru (Jewelry) Oy is de grootste fabrikant van sieraden in Finland. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt hoogwaardige goud, zilver en brons sieraden. In augustus 2005 verwierf Kalevala Koru Oy alle aandelen van het bekende Finse sieraden bedrijf Lapponia Jewelry Oy. Het verhaal van Kalevala Koru (Jewelry) begon in 1935, toen de stad van Helsinki de 100ste verjaardag van de Finse nationale epos, Kalevala gevierd. Schrijfster Elsa Heporauta was zo geïnspireerd door de honderdste verjaardag dat ze begon te denken over een manier het nationale erfgoed gevangen in de Kalevala in leven te houden. Elsa Heporauta verzamelde een groep van progressieve Finse vrouwen die dezelfde wens deelden om iets tastbaars te creëren ten behoeve van Kalevala, de eer van de Finse vrouw. Er werd getracht fondsen te verwerven t.b.v. een monument maar dat leverde niet genoeg op. In het voorjaar van 1937 werd een voorstel gedaan om replica's maken van oude juwelen en de verkoop van het zou worden gedoneerd aan het Fonds monument. In plaats van het oorspronkelijke plan voor vier sieraden, werden veertig items gekozen en geschetst van de collecties in het nationale Museum van Finland. De sieraden werden gemaakt en de verkoop startte in het najaar van 1937. Het plan voor de bouw van een monument verdween geleidelijk verdween omdat de tweede wereld oorlog uitbrak. De Commissie was zich bewust van dat de noodzaak om de mensen steunen groter was dan een standbeeld. De vereniging van de vrouwen van Kalevala werd opgericht en fondsen werden gedistribueerd naar plaatsen in nood. In 1941 werd een bedrijf genaamd Kalevala Koru Oy geregistreerd. Het bedrijf is altijd zeer innovatief geweest en haalt zijn inspiratie uit de tradities en folklore in Finland en Scandinavië door de eeuwen heen. De sieraden zijn zeer gewild en relatief duur.

KARL LAINE (STEN EN LAINE)

De goudsmid Karl Laine begon in de 60 jaren met het ontwerpen van zijn karakteristieke modernistische sieraden (veelal zilver). Samen met Hans Sten was hij de grondleggers van het huidige bedrijf Finnfeelings. Nog steeds zijn hun karakteristieke kenmerken in de sieraden terug te vinden. Het bedrijf is gevestigd in Littoinen bij Turku in Finland. De huidige ontwerpers zijn ondermeer Björn Jägerstig, Bernt Högkvist, Risto Ilmonen en Gerold Gerdes. Het bedrijf streeft naar het produceren van betaalbare hoge kwaliteitssieraden. Meestal in zilver uitgevoerd. De vroege sieraden van Karl Laine zijn zeer gezocht en er wordt steeds meer voor betaald.

KENNETH J. LANE 1963 - Present

Kenneth J. Lane begon zijn carrière in 1953 in de "Art Department for Vogue New York" met het ontwerpen van sieraden. Na het ontwerpen voor Hattie Carnegie en Christian Dior, startte zijn eigen bedrijf in 1963. Zijn sieraden zijn groot en extravagant, van zeer goede kwaliteit, met originele, innovatieve ontwerpen. Hij is een belangrijk en zeer geliefd hedendaags ontwerper en wordt beschouwd als een icoon. Zijn sieraden zijn door veel First Lady’s, beroemdheden en rijken over de hele wereld gedragen. KJL heeft onder andere sieraden voor AVON, de hertogin van Windsor, Jacqueline Onassis, Elizabeth Taylor, Ivana Trump en Barbara Bush ontworpen. Er zijn veel verzamelaars voor deze juwelen.

KRAMER OF NEW YORK

Kramer of Kramer of New York was een toonaangevend bedrijf in het maken van verfijnde Costume Jewelry. Het bedrijf is in 1943 opgericht door Louis Kramer en in 1980 stopte het bedrijf. In het begin ontwierp Louis nog zelf sieraden. Zij produceerden een breed scala aan sieraden. Van eenvoudig tot zeer extravagant. Fabuleuze elegante kwaliteitssieraden die prachtig gebruik maken van rhinestones en plastik stenen (thermoset en dergelijke). Het bedrijf Kramer of New York was gelegen op nummer 393 aan de 5th Avenue in New York.

Altijd mooi en bekend om hun "Diamond Look" en prachtige stukken in de 60er jaren. De vroege stukken worden het meest gezocht en zijn gemerkt met "Kramer of NY" en "Kramer of NY City" en in de 50er jaren met Kramer op een ovaal plaatje. De Company produceerde ook juwelen voor Christian Dior gemerkt met "Kramer for Christian Dior". Hun prijsniveau was gemiddeld tot zeer duur afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp.

LANGANI  (Stuttgart Duitsland)

De ontwerpster Anni Schaad startte met het merk Langani in 1952. Ze heeft haar meisjesnaam Anni Lang gebruikt voor het bedenken van het merk. Haar succes op de beurs in Frankfurt in 1952 moedigden haar om door te gaan ontwerpen. Als een herkenbare symbool voor de authenticiteit van haar sieraden werd een zwarte parel gebruikt (voornamelijk op halskettingen en armbanden). Sommige sieraden werden Langani gemerkt in script. Anni gebruikte veel verschillende gekleurde en handgemaakte materialen en kralen. Het merk staat ook bekend om de lichtheid van het door Langani uitgevonden "zwevende kralen" - deze kralen zijn op nylon draden gespannen, zodat ze lijken te dansen op de huid. Tijdens de jaren zeventig een nog grotere verscheidenheid aan materialen gebruikt, zoals: edelstenen, antieke lampwerk kralen, kralen gemaakt van handgesneden bot, rhinestones en zeer veel verschillende koraalsoorten, schelpen. Parelmoer, gecombineerd met exotisch fruitpeulen, delicate veren, zee-egel stekels, struisvogel eierschalen, hoorn, leder, alpaca en vreemd gevormde zeldzame stukjes hout. Hiermee werden unieke sieraden gemaakt. Susanne Kiess-Schaad, de dochter van Anni, nam de directievoering van "Langani met de zwarte parel" na Anni’s dood in December 1988 over. De sieraden zijn nog steeds erg populair vanwege hun tijdloze schoonheid.

LAPPONIA

In 1960 startte de Fin Pekka Anttila het bedrijf. Hij zocht vernieuwingen in het sieraden maken. Nadat hij zeer onder de indruk was geraakt van het werk van de ontwerper / designer Björn Weckström, zijn zij een samenwerkingsverband aangegaan. In 1963 startte daadwerkelijk het Lapponia bedrijf. Ondanks dat zij veel concurrentie hadden, kregen zij al snel het vertrouwen van de consument. Zij groeide snel uit tot een volwaardig bedrijf dat hoge kwaliteit sieraden maakten.

In 1965 deed Lapponia voor het eerst aan een internationale beurs mee. In datzelfde jaar deed Björn Weckström mee aan een wedstrijd in Rio de Janeiro en won de Grand Prix voor zijn gouden collier “Flowering wall”. Hiermee verkreeg het bedrijf internationaal aanzien en erkenning en veroverde zij gestaag de markt die hun typische designs gingen waarderen.

In 1971 lanceerde Lapponia de beroemde Flame Bronze collectie ontworpen door Weckström. Deze serie bestond uitt 8 ringen, 7 Hangers, 3 armbanden en 4 riemen. Ze werden slechts een korte periode in de 70´s geproduceerd. De naam Flame kwam uit het speciale patina oppervlak van de items. De collectie heeft een donkere toon en een heftig en indringend uiterlijk. De namen van de sieraden in deze collectie hadden duidelijk militaire ondertoon zoals B52, Pentagon, Starfighter en International Arms Inc. Enkele van de namen had verbinding met de auto-industrie zoals Mustang, General Motors, Pontiac 59 en Buick 49. De drie armbanden heetten Mauser, Krupp en Maginot.

Vele bekende designers gingen voor Lapponia werken zoals: In 1971 Poul Havgaard, in 1972 Juhani Linnovaara (een schilder), in 1975 Zoltan Popovits (een beeldhouwer), in 1989 de Fransman Christophe Burger, in 2002 de designer Pekka Hirvonen en in 2006 Chao-Hsien Kuo.

In 1972 ontving Pekka Anttila de Nationale Ondernemersprijs voor zijn bijzondere bijdrage aan de Finse juwelen industrie. Lapponia’s inspanningen op de exportmarkt kregen in 1979 grote waardering met de prijs “The President of Finland Award for Export”.

In augustus 2005 werd Lapponia aangekocht door de traditionele Finse sieraden producent Kalevala Koru Oy en in april 2013 werd het hele bedrijf daarin volledig opgekomen. Lapponia opereert binnen Kalevala Koru nog steeds als eigen merk.

LEO GLASS (1928-1957)

Nadat Leo Glass 10 jaar voor de Lisner Company heeft gewerkt, is hij in 1928 de Leo Glass Company NYC begonnen. Naast de zelf (door Leo Glass, zijn zusters Ann en Beatrice en David Mir) ontworpen sieraden werd een deel van de collectie geïmporteerd. Zij gebruikte de beste kwaliteit zilver en stenen voor hun relatief dure sieraden. In 1946 startte het bedrijf met de productie van goedkopere Costume Sieraden met een lager kwaliteitstandaard. Deze sieraden werden gemerkt met “Courtly Jewels”. In 1957 ging het bedrijf failliet.

LISNER

Hoewel de familie al lang in de juwelenhandel actief was, is de D. Lisner Company officieel pas in 1904 in New York opgericht. Tot 1930 importeerde deze firma prachtige juwelen uit Europa. Omdat dit in 1930 erg moeilijk werd begon de firma aan een eigen juwelenlijn. In 1935 werd het merk Lisner voor het eerst gebruikt. Het bedrijf is tot ongeveer 1985 actief geweest. De juwelen die Lisner maakten, waren van een tijdloos design. Modern vormgegeven soms zeer abstract met geometrische figuren. De designs werden vaak afgeleid uit de natuur. Veel bladvormen (goud- en zilverkleurig metaal) met een grote diversiteit aan rhinestones en andere geslepen stenen. Het bedrijf was zeer bekend om zijn plastik (thermoset) bladvormige sieraden in de combinatie met goud -of zilverkleurig metaal. Dit merk is in Amerika zeer geliefd en er zijn veel verzamelaars van. Hun prijsniveau was boven gemiddeld tot zeer duur afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp. Het vakmanschap van de makers en de kwaliteit van deze sierraden zijn zeer goed en sommige sierraden zijn echt onwerkelijk mooi. Naast het merk Lisner werd ook het merk Rechilieu gebruikt. De Rechilieu lijn was de duurdere lijn waarvoor de beste ontwerpen werden uitgezocht.

LOUIS FÉRAUD (13 februari 1921 – 28 December 1999)

Louis Féraud was een Frans modeontwerper en kunstenaar. In 1950 begon hij zijn eerste Couture-huis in Cannes. Vijf jaar later opende hij zijn tweede in Parijs op 88, Rue de Faubourg Sant Honoré, Rue Pierre-Charonne. Hij werkte voor de Elite van Parijs en ontwierp ook garderobes voor Brigitte Bardot. In 1958 presenteerde hij zijn eerste haute Couture collectie. In de zestiger jaren werkte hij met de beroemde ontwerpers Jean-Louis Sherrer, Margit Brandt en Per Spook. In 1978 won hij de Golden Thimble Award (de gouden vingerhoed-Award). Zoals de meeste belangrijke mode-ontwerpers werden er naast de kleding ook veel accessoires ontworpen (Lingerie, badmode, bont, sjaals, lederwaren, brillen, sieraden en manchetknopen) tijdens zijn leven ontving hij zeer veel Honours en hij stierf in december 1999.

LYSGARDS DESIGNS (DENMARK)

Van het bedrijf Lysgards Designs in Denenmarken is maar weinig bekend. Ze werkten veelal in opdracht van andere bedrijven. De meeste Lysgards designer sieraden (meestal genummerd) werden in de 60er en 70er jaren in de luxere winkels verkocht die inspeelde op het toen heersende modernistisch modebeeld in Denenmarken.  lysgards wist als geen ander dat het ontwerp het belangrijkste raamwerk was voor het vervaardigen van kwaliteits sieraden. De gesigneerde Lysgards stukken zijn altijd uit tin vervaardigd. Ander designers zoals Georg Jensen  maakten vergelijkbare sieraden maar altijd in zilver. Veel studio sieraden kunstenaars maakten versies uit de Lysgards design catalogus, meestal in zilver.

MARENA HANDARBEIT GERMANY

Marena Jewelry bestaat al meer dan 30 jaar. In de eerste jaren ontwierpen zij prachtige individuele Art Deco geïnspireerde sieraden, meestal broches die ook kunnen worden gedragen als hangers. De Marena creaties zijn 18kt goud verguld en bezet met halfedelstenen, echt parelmoer, echte parels, Oostenrijkse kristallen en andere waardevolle kwalitatief hoogwaardige materialen. De sieraden zijn handgemaakt in Duitsland en zijn meestal unica ’s en gesigneerd met Marena, Marena Handarbeit of Marena Handarbeit W.Germany. De broches/Hangers hebben vaak vele dunne goud vergulde hangende en gekruiste opgeknoopte kettingen gedecoreerd met blaadjes en andere hoogwaardige materialen die in de 20e eeuw gebruikt werden. De vintage Marena stukken zijn zeer gewilde en erg duur.

MARY MCFADDEN 

Mary Josephine McFadden (geboren in 1938, New York City) is een Amerikaans modeontwerper en schrijver. Een ongebruikelijke combinatie. Ze werkte voor Dior New York, Vogue Zuid-Afrika en Voque Paris. Ze was de oprichter van Vukutu sculpture workshop in Rhodesië. In de jaren 1970 was ze een freelance ontwerper op het gebied van mode en sieraden. In 1975 begon ze een van haar eigen bedrijven. Ze werd geïnspireerd door de kunst en de cultuur van de oude Egyptische, Griekse, Keltische, Byzantijnse, pre-Columbiaanse, Indiase en Afrikaanse beschavingen en werd een internationaal gerenommeerde mode-ontwerper. Ze heeft gebruikte patronen van de Masai-stammen en is een van de weinige ontwerpers die een kaftan kan laten werken. Ook heeft ze veel kostuums voor beroemde films ontworpen. Sindsdien heeft ze vele onderscheidingen, waaronder de President's Award van de Fellows van de Rhode Island School of Design, ontvangen en heeft als voorzitter van de Raad van mode-ontwerpers van Amerika gediend. De collecties van McFadden zijn onder andere geshowd op runways in New York, Parijs, Rome, Milaan en Tokio. McFadden won een Coty Award in 1976 en werd toegevoegd aan de Coty Hall of Fame in 1979. In 1988 ontwierp ze een lijn van sieraden op basis van oude beschavingen voor de Franklin Mint. In een tijdsbestek van haar zesendertig jaar carrière ontwierp McFadden meer dan 100 collecties.

MATTI HYVÄRINEN / SIROKORU KY

Matti Hyvärinen is de oprichter en de ontwerper van Sirokoru Ky die werd opgericht in 1958 in Finland. Matti Hyvärinen begon op zijn vader werkplaats en op de leeftijd van 21 opende hij zijn eigen studio Sirokoru Ky waarbij hij zijn eigen herkenbare stijl juwelen ging maken. Hij is een veelzijdige ontwerper van prachtige juwelen. Hij heeft veel internationale prijzen gewonnen en zijn werken zijn over de hele wereld tentoongesteld. Hij won vele prijzen zoals: Diamonds International Award 1967 in New York, Int. Pearl Design Contest 1983 Tokyo, Goldsmith van het jaar 1987 in Finland enz...

MENNO MEIJER

Menno Meijer is in 1930 geboren in een familie van edelsmeden en juweliers. In de vijftiger jaren heeft hij zijn opleiding gevolgd aan de Vakschool Schoonhoven en in Duitsland aan de de Höhere Kunst- und Fachhochschule für Metallgestaltung in Pforzheim. Vervolgens heeft hij de leiding overgenomen van het familiebedrijf in Gouda. Hij behoorde al snel tot een groep toonaangevende edelsmeden die vernieuwende moderne expressieve sieraden uitbrachten. Zijn collecties werden twee keer per jaar op de Jaarbeurs in Utrecht gepresenteerd. Hij was succesvol mede dankzij zijn commerciële inzicht en zakelijk ondernemerschap. Hij werkte met vele metalen waaronder zilver en brons. Zijn werken van zilver werden met FM2 gemerkt of mm in een cirkel. Meer informatie over hem is te vinden in het boek van Marjan Unger, “Het Nederlandse sieraad in de 20e eeuw”. Menno Meijer is 30 september 2022 op 92 jarige leeftijd overleden.

MIRACLE 

Miracle is de handelsnaam van A. Hill & Company LTD. Uit Birmingham, Engeland, die in 1946 begon met het vervaardigen van sieraden en is nog steeds de toonaangevende ontwerper van sieraden in de Keltische, Ierse en Schotse stijl. Miracle sieraden zijn de "real thing" en zijn gebaseerd op werkelijke historische en archeologische informatie en voorbeelden. Dit bedrijf gebruikte onder andere ook de naam Mizpah als handelsnaam. In heel Engeland zijn in Archeologische opgravingen sieraden gevonden tot wel 600 AD oud. De Miracle sieraden zijn zeer degelijk geconstrueerd en hiervoor werden en worden de beste en fijnste materialen gebruikt door zeer ervaren en goed opgeleid ambachtslieden. Veel van de ontwerpen zijn beïnvloed door het knoop design uit vroeg Iers-Christelijke manuscripten en de Vikingen kunst. Ook zijn er ontwerpen die geïnspireerd zijn op de Victoriaanse Agaat sieraden, de Victoriaans gotiek, Anglo-Saxische,  Engelse, Ierse, Keltische en Schotste stijlen. Veelvuldig werden er mythische figuren zoals draken gebruikt.

De meeste sieraden zijn afgewerkt met een oud zilveren of oud gouden uitstraling waarbij veelvuldig glasstenen gebruikt werden. Deze stenen zijn meestal wat ruw met ongelijke structuren om de uitstraling van echte natuurlijke stenen te benaderen. Miracle wilde de sieraden zo authentiek mogelijk maken zodat  hun gesimuleerde stenen net wat meer uiterlijke eigenschappen kregen om echt te lijken. Als er bijvoorbeeld een imitatie  Amethist steen werd gebruikt in een broche was dit niet zomaar een stuk paars glas maar was het licht gemarmerd en toonde kleurvariatie om het uiterlijk van de  echte Amethist zo dicht mogelijk te benaderen. Voor de echt zilveren en gouden sieraden werden wel echt edel- of halfedelstenen gebruikt.

MIRIAM HASKELL

Miriam Haskell werd in 1899 geboren  als dochter van Joodse immigranten die een winkel in een klein stadje in de buurt New Albany runden. Zij studeerde drie jaar aan de Universiteit van Chicago en verhuisde daarna naar New York City en opende een sieradenboetiek in 1926, in het oude Mc Alpin Hotel. Een jaar later kwam de ontwerper Frank Hess bij haar in het bedrijf werken. Regelmatig zou Miriam, Frank en Coco Chanel zou hun ideeën te delen tijdens het selecteren van de materialen en kralen voor het komende seizoen bij Madame Gripoix in Parijs. De sieraden business was een echte mannenwereld. Coco Chanel, Nettie Rosenstein, Hattie Carnegie en Haskell vonden hun eigen manier om zich in deze wereld te handhaven en met hen te concurreren. Door de jaren heen werden veel meer boetieks en winkels geopend diemeer betaalbare sieraden gingen verkopen. Haskell creëerde collecties voor de welgestelde vrouwen van haar tijd, voor de weelderige (theater)producties van Flo Ziegfeld en voor de couture van Coco Chanel. Miriam Haskell sieraden werd gedragen door beroemdheden en werden in veel films en andere publiciteit shots gebruikt. Het werd bijvoorbeeld persoonlijk gedragen door Joan Crawford, Lucy Ball, Gloria Vanderbilt en de hertogin van Winsor.

Haar broer Joseph Haskell zorgde ervoor dat de sieraden na 1950 structureel werden gesigneerd. De sieraden voor 1950 zijn dus meestal ongesigneerd. In de jaren vijftig werd Haskell ziek. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog hadden haar gezondheid en emotionele stabiliteit sterk beïnvloed. Ze verloor de controle over het bedrijf en haar broers namen de controle over. In 1977 verhuisde ze naar Cincinnati, onder de zorg van haar neef Malcolm Dubin. Om de kosten te dekken van haar verpleging verkocht haar familie veel van haar archieven en monsters. Ze stierf in 1981.

MONET

De gebroeders Chernow begonnen in 1929 in Providence City op Rode Island (USA) met het maken van Monet sieraden. Hun bedrijf heette Monocraft. Zij produceerde prachtige relatief goedkope kostuumsieraden. Het was ook een zeer innovatief bedrijf. Zij vonden onder andere de verstelbare oorclips uit waardoor deze veel comfortabeler in de oren te dragen waren. De vintage Monet sieraden komen uit de periode rond 1930 tot de periode rond 1960. Het prijsniveau hiervan ligt van goedkoop tot sommige zeer dure sierraden. Het merendeel valt in de goedkopere categorie. In 2000 kocht Liz Claiborne het bedrijf op, samen met de merken Trifari en Marvella. Monet sieraden worden tot de dag van vandaag gemaakt. Nog steeds van goede kwaliteit. Ondermeer bij de Bijenkorf verkrijgbaar

MORITA Gil (SANTIAGO CHILI)

De rond 1920 geboren designer Morita Gil is tijdens een wereldreis geïnspireerd geraakt door het lokale gebruik van edelstenen door ambachtslieden. Ze heeft zich in diverse goudsmit technieken verspreid over de wereld bekwaamd en is na het terugkeren hiervan in 1968 een eigen aterlier/werkplaats gestart. Zij wilde gebruik maken van Chileense edelstenen samen met brons, koper en edelmetalen. Met het doel onderscheidende designs van hoge kwaliteit te maken. Exclusieve sieraden ontwerpen, sculpturen en zelfs tafels waarin lapis lazulli in werd verwerkt. Ze exploiteerde 4 maanden per jaar de enige Lapis Lazulli mijn in Chili. Ze werd bekend doordat koningin Sofia, Liza Minelli, Luciano Pavarotti en ander bekendheden haar werk in de 80er jaren ontdekten en bewonderden. Morita heeft altijd passie gehad voor haar werk en genoten van wat zij deed. Het bedrijf wordt nu door haar twee dochters gerund.

NAPIER 

De Napier Company begon in al in1875 met het maken van sieraden en horlogekettingen. Eerst heette zij Whitney and Rice. In 1882 werd het bedrijf bekend als the E. A. Bliss Company. Na de eerste wereld oorlog werd James Napier de directeur van het bedrijf en de naam veranderde in de Napier Bliss Company. In 1922 kreeg het uiteindelijk de naam waaronder het zo bekend is geworden, namelijk “De Napier Company”. Tijdens de eerste en tweede oorlog onderbraken zij hun productie voor het maken van oorlog gerelateerde voorwerpen. James Napier bezocht in 1925 World's Fair Exposition Internationale des Artes Decoratifs et Industriels Modernes in Parijs, en bracht veel ontwerpen en invloeden uit Europa en Parijs mee die hij weer gebruikte voor zijn bedrijf. James Napier heeft het bedrijf van 1920 tot 1960 geleid. In 1980 werd het bedrijf verkocht aan Victoria & Company die in 1999 haar deuren sloot. De Napier sieraden worden nog steeds geproduceerd maar nu onder de hoed van de Jones Apparel Group. De Napier sieraden zijn van zeer goede kwaliteit en staan bekend om hun eenvoudige strakkere vormen. De oude zilveren sieraden worden het meest gezocht door de verzamelaars.

NELLY BICHE DE BERE

De Franse designer Nelly Biche de Bere is afgestudeerd aan de School of Industrial Design in Parijs en het Pratt Institute in New York. Zij heeft als Industrial designer in beide steden geëxposeerd. Zeven jaar later introduceerde haar eigen modernistische sieraden lijn waarmee ze veel succes oogstte. Ze opende vele winkels in binnen en buitenland en opende in 1994 zelfs een eigen fabriek in Chateaubriand. Door mismanagement en financiële problemen is de onderneming in 2007 failliet gegaan.

NETTIE ROSENSTEIN

Nettie Rosenstein (origineel Rosencrans) emigreerde als klein kind naar Amerika en begon in 1927 in het modevak. Later ging ze haute couture kleding ontwerpen met bijbehorende accessoires zoals sieraden. Haar prachtig zeer hoge kwaliteit sieraden variëren van eenvoudige tot meer ingewikkelder ontwerpen. In 1938 was ze een van de eerste die de Neiman Marcus Fashion Award kreeg. Ze heeft in 1953 voor de First Lady Mamie Eisenhower de jurk voor het Inhuldigingsbal ontworpen. In 1961 ontwierp ze geen kleding meer maar hield zich alleen nog maar bezig met haar costume juwelen- parfum en tassen lijn. In 1975 ging ze met pensioen en het merk hield op te bestaan. Nettie overleed in 1990. Haar sieraden zijn erg schaars en zeer kostbaar.

NIELS ERIK FROM

De Deense zilversmid Niels Erik From opende zijn atelier in 1931 op 23 jarige leeftijd. In 1944 registreerde hij zijn merknaam “N.E.From” in Nakskoy. In 1960 ging zijn zoon Hilmer Jensen bij de zaak werken en deze nam het bedrijf in 1986 definitief over nadat zijn vader was overleden. Een paar jaar later hield het bedrijf op te bestaan.

In de vroege jaren werd Niels Erik From bekend om zijn florale sieraden in de Deense Arts en Crafts stijl vaak, bezet met halfedelstenen. Rond de 60er jaren werden de strakkere modernistische stukken vervaardigd waar dit bedrijf nog bekender mee is geworden. Het bedrijf gebruikte verschillende signeringen afhankelijk van de grootte en het tijdstip van vervaardiging. De volgende signeringen werden gebruikt: FROM, N.E.FROM STERLING DENMARK, 925 en soms met N.E.From in italic script.

Niels Erik From behoort tot de besten van de groep modernistische Deense designers. De sieraden zijn zeer gewild en de prijs van de sieraden zijn nog steeds stijgende.

NINA RICCI 

Nina Ricci was een geliefd stijlicoon van de Parijse samenleving. Ze is in 1883 geboren in Turijn Italie als Maria Nielli (bijnaam Nina) en verhuisde op 12 jarige leeftijd met haar familie naar Frankrijk. Al op 13 jarige leeftijd werkte als leerling in een naaiatelier. Op 22 jarige leeftijd werd zij al hoofddesigner voor dit bedrijf. In 1904 werd zij madame Ricci toen  ze met de juwelier Luigi Ricci trouwde. In 1905 kreeg zij haar zoon Robert. Haar zoon stimuleerde zijn moeder om een eigen modehuis in Parijs te openen. Het  modehuis groeide zeer snel  en werd al snel 11 verdiepingen in 3 gebouwen. Er werd een parfumlijn ontwikkeld en in 1948 werd het beroemde LÁir Du Temps gecreerd. De fles met duiven werd mede ontworpen door Marc Lalique. Tot 1950 vervaardigde de Lalique familie de parfumflessen uitsluitend voor het Huis van Ricci.

Na een ontmoeting met de heer Bradden was Robert Ricci zo erg onder de indruk van de hoge kwaliteit, high fashion en klassieke ontwerpen van zijn sieraden die het beeld van het Huis de Nina Ricci zo mooi ondersteunde, dat in 1984 het Canadese bedrijf D'Orlan Juweliers Ltd een samenwerkingsverband aanging met het Huis Nina Ricci. Samen maakten de bedrijven furore in de sieraden wereld met de ontwikkeling van hun hoge kwaliteit plating proces, hierbij werd een 22 karaats triple-plated afwerking over een tinnen basismetaal gemaakt dat voor consistentie van kleur zorgde. Alle sieraden kregen de signering "© Nina Ricci" . 

Robert Ricci overleed in 1988 en het bedrijf werd overgenomen door Nina's schoonzoon, Gilles Fuchs. Het Huis van Nina Ricci maakt nog steeds prachtige couture kleding en dankzij het zakelijk inzicht en creatieve geest van Robert Ricci om de Parfum, sieraden en accessoires te creëren zijn de zeer gerespecteerde successen blijvend.

ORA

De Italiaanse Oreste Agnini heeft aan het conservatorium van Napels viool gestudeerd en werd concertmeester en violist in het Wurlitzer Orkest. Hij emigreerde in 1903 naar Amerika (New York). Tijdens de eerste wereld oorlog heeft hij gediend bij het US Air Force waar zijn tekenvaardigheid al erg belangrijk was. Nadat hij bij Trifari sieraden had leren maken startte hij samen met Ralph Singer in 1921 in Midwesten, Chicago, het bedrijf Agini & Singer. Zij maakte veel costume juwelen voor andere bedrijven zoals Eisenberg. Ook kregen zij veel opdrachten om toneelsieraden te maken voor Hollywood en Broadway. Op een gegeven moment zijn ze een eigen lijn gaan produceren onder de naam Ora (een combinatie van Oreste en Ralph). Deze sieraden werden in de jaren 40 gemerkt met ORA. In 1952 ging Oreste met pensioen. De ORA sieraden kenmerken zich door veelvuldig gebruik van hogere kwaliteit materialen in hun juwelen met inbegrip van Swarovski kristallen. De metalen werden meestal bedekt een zware laag rhodium. De sieraden hebben vaak het typische art Deco design en zijn in kleine oplages gemaakt en zijn relatief duur.

ORENA PARIS

Over de geschiedenis van Orena, gevestigd in Parijs, is niet veel bekend. Het moet al zeker in 1975 hebben bestaan omdat uit die tijd, in opdracht van Orena, prachtige advertentiefoto’s bekend zijn. Het merk is in 2005 uitgeschreven maar kan al eerder gestopt zijn met het maken van sieraden. Het bedrijf staat bekend om het creëren van kwalitatief zeer hoogstaande sieraden voor onder andere merken als Lanvin, Helena Rubinstein, Balenciaga en Pierre Balmain. Onder het eigen merk werden ook prachtige collecties gemaakt. Zij creëerde high-end costume sieraden die allemaal met de hand werden afgewerkt (emaillering, assemblage, polijsten en dergelijke). 

ORIGINAL BY ROBERT

In 1942 werd de Fashioncraft Jewelry Company NYC (New York) opgericht door Robert Levey, David Jaffe en Irving Landsman. Er werden diverse merken sieraden gebruikt waaronder Fashioncraft, Faschioncraft Robert, Robert en Original by Robert. In 1952 verliet Irving Landsman het bedrijf en rond 1960 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Robert Originals Inc. De sieraden werden nu gemerkt met Robert of Original by Robert. Het bedrijf maakte zeer verfijnde handgemaakte sieraden met prachtige designs die vaak verward worden voor die van Miriam Haskell, De Mario designs en Stanley Hagler. Dit vanwege de overeenkomstige designs en de hoge kwaliteit. De sieraden werden voor hoge prijzen verkocht. Zij waren ook leverancier van de Motion Picture Industry. In 1975 ging Robert Levey met pensioen. De dochter van David Jaffe ging nu bij het bedrijf werken. Na de pensionering van Davis Jaffe in 1979 wijzigde de naam naar "Ellen Designs".

Het merk "Original by Robert" is van 1942 tot 1979 gebruikt. Na 1955 kwam daar het copyright teken bij.

ORNO

De Orno coöperatieve vennootschap werd opgericht in 1949 in Warschau Polen door een groep van kunstenaars en ambachtslieden. De sieraden van Orno zijn meestal gemaakt van zilver hierbij gebruik makende van edelstenen en halfedelstenen. De meeste van de sieraden werd geproduceerd in de vijftiger en zestiger jaren, de topperiode. In die tijd was Orno één van de toonaangevendste en belangrijkste organisaties die modernistische ontwerpen in Polen maakten. Belangrijke ontwerpers die voor Orno hebben gewerkt zijn Maria Kierkus, Wlodzimierz Skawinski en Henryk Grunwald.

PANETTA: 1945 - 1995

Benedetto Panetta emigreerde in 1901 van Italië naar Amerika. In Napels had hij al een eigen sieraden winkel waar hij prachtige en creatieve sieraden maakte. Nadat hij een tijd als hoofdontwerper Bij Trifari had gewerkt startte hij in 1945 in New York zijn eigen bedrijf. Panetta produceerde geweldige sieraden. Hierbij werden de beste kwaliteit materialen gebruikt. De veelal unfoilde rhinestones werden handgezet en met groot vakmanschap met oog voor detail verwerkt. Veel sieraden werden in de Art Deco stijl ontworpen. Vanaf het begin stond het bedrijf voor kwaliteit en echt lijkende verfijnde costume sieraden. Vele welgestelden verkozen de Costume Sieraden van Panetta boven de gebruikelijke dure sieraden van edelmetalen en edelstenen. Het bedrijf beëindigde zijn activiteiten in 1995. Alle sieraden van Panetta worden zeer gezocht door verzamelaars.

PENNINO: 1926 - 1961

De Pennino Jewelry Company (New York) is in 1926 opgericht door Frank Pennino. Zij produceerden Horlogekasten en verfijnde Costume Juwelen. Hierbij gebruikte zij hoge kwaliteit Oostenrijkse rhinestones die de uitstraling van echte stenen hadden. Het werd gemonteerd in zilver of 14 karaats goud plating. Het kan zijn dat en deel van de Pennino sieraden niet gemerkt is. De sieraden waren in de jaren 40 zeer populair. Pennino staat bekend als een van de beste Costume Sieraden producenten uit het verleden vanwege hun prachtige designs en grote vakmanschap. In 1961 hield het bedrijf op te bestaan. De sieraden zijn erg gezocht en relatief duur.

PENTTI SARPANEVA

Pentti Sarpaneva (1925-1978) is een van Finlands bekendste modernistische juweliers. Hij studeerde aan de Grafics Arts department van het Instituut voor Industriële Kunst in Finland. Hij werkte vooral in brons. In zijn “dramatisch” vormgegeven sieraden zijn vaak amethist en andere halfedel stenen verwerkt. Zijn inspiratie haalde hij uit de natuur, de bast van bomen, verweerde en dode dennen en Karelisch borduurwerk uit zijn jeugd. Van deze motieven maakte hij mallen die weer gebruikt werden voor zeer decoratieve objecten. De Sarpaneva producten werden vooral geëxporteerd naar Zweden en Noorwegen maar ook naar Denemarken, Amerika, Japan en Engeland. 

PERLI 

Perli-Werkstatt is een Duits bedrijf uit Swabisch Gmund, opgericht in 1922. De oprichtster, Martha May heeft in 1935-1936 aan de School voor Toegepaste Kunsten Giebichenstein in Halle gestudeerd. Het bedrijf Is bekend van zijn bijzonder smeedwerk en email cloisonné. In 1933 werd een gehamerde zilverlijn gecreëerd. Een deel van hun werk werd in 1937 geëxposeerd in de Paris Expo. Na de oorlog werd het bedrijf bekend om zijn prachtige modernistische designs. Er werd veel gewerkt met email op zilver. Het werk wordt nog steeds zeer gewaardeerd. Als merk is vaak PE gebruikt maar ook Perli komt voor. De sieraden zijn schaars en relatief duur.

RELO

Relo is in 1969 opgericht en ging in 1972 samenwerken met Höfflin+Lüth uit Pforzheim (Duitsland). De Relo Studio maakte zeer fraaie abstracte organisch gevormde zilveren sieraden in de 60er en 70er jaren. De sieraden zijn vaak erg extravagant. Voor Relo werkten enkelen van de beste modernistische ontwerpers die innovatie combineerden met het beste vakmanschap. Designers zoals de Zwitsers Hans Stalder en Carl Elsener, Sigurd Persson uit Zweden alsook  Reinhold Reiling en Günter Krauss uit Duitsland. Uit Relo-design is aan het einde van de 70er jaren de firma Fillner & Elsener in Zwitserland voorgekomen. De sieraden zijn zeldzaam en erg duur.

RENOIR EN MATISSE

Renoir is in 1946 in Los Angeles, California, opgericht door Berry Fels. Berry Fels heeft veel geleerd bij de Students League en bij de National Academy of Design in New York. Hier begon hij met het creëren van juwelen van koper met abstracte moderne designs. Zijn designs behoren tot de Arts en Crafts en modernistische stroming. Zijn eerste stukken waren volledig van koper soms met wat zwart emaille. Later in 1950 zette hij een tweede bedrijf op waarbij hij meer kleur (emaille) aan de sieraden toevoegde. Deze sieraden werden met de naam Matisse gesigneerd. De bedrijven produceerde hun sieraden tot 1964 waarna Fels met pensioen ging en naar Florida vertrok. De geometrisch vormgegeven sieraden zijn van zijn ontwerpen de duurste. Zijn stijl is zeer kenmerkend. Wanneer men zijn sieraden eenmaal gezien heeft, herkent men die daarna direct. De sieraden zijn erg geliefd en worden veel verzameld en zijn nog steeds erg duur.

RICHELIEU: 1911 - heden

Richelieu is in 1911 opgericht door Joseph H. Meyer & Bros. in Brooklyn NY. Het bedrijf is vooral bekend om zijn crème kleurige parels. Veel colliers die zij produceerden bestonden uit nepparels met rhinestones met meestal een goudkleurige metalen basis. Ze zeggen dat de nieuwere sieraden beter ontworpen zijn dan de oudere stukken. Lisner-Richelieu Corp. produceert nog steeds de sieraden onder het merk "Richelieu". De Richelieu costume juwelen symboliseren een mooie gesimuleerde uitstraling van echte parels van de hoogste kwaliteit, stijlvol ontworpen met gold plating, zilver plating en platina als basis materiaal. The Richelieu Costume Jewelry is niet erg gezocht maar haar populariteit neemt steeds verder toe.

RIITTA HAKALA

Riitta Hakala is de designer die verantwoordelijk is voor de bekende modernistische stijl van Tammen Jewellery ltd of ook wel Tammi Jewelry genoemd (eerder Tammen Koru Oy). Tammen Koru Oy werd in 1954 opgericht door een in Turku gevestigde juwelier Alpo. Riitta werkt sinds 1976 voor dit bedrijf. Haar bekwame en exclusieve werk heeft een beeld gecreëerd voor het hele bedrijf dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Riitta heeft zich laten inspireren door de ruige natuur, bossen en meren van Finland. Zij wordt in een adem genoemd met andere topdesigners zoals Elis Kaupi, Kirsti Doukas en zelfs Björn Weckström voor Lapponia. Tegenwoordig is de jongere ontwerper Marjut Kemppi werkzaam bij Tammi die nieuwe, eigentijdse invloeden heeft, met behoud van de klassieke lijn en hoge kwaliteit die Riitta Hakala heeft gecreëerd.

ROBERT GOOSSENS

Robert Goossens is een van de weinige ontwerpers die alle aspecten van sieraden heeft omarmd. Hij is een echte kunstenaar die zijn hele leven aan de schepping heeft gewijd. Hij begon zijn carrière in de haute couture in 1948. Robert Goossens werkte voor een aantal modehuizen en werkte bijna zevenentwintig jaar bij Yves Saint Laurent (YSL). Zijn creaties blijven onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Chanel. Robert Goossens werkte ook samen met Balenciaga tussen 1955-68 en Madame Grès tussen 1966 en 1971. Sinds 1954 werkte hij voor "Mademoiselle Chanel". De ontwerpen van Goossens werden sterk beïnvloed door schilderijen en kunstvoorwerpen in Parijse musea, vaak geïnspireerd door Maltese, Byzantijnse en renaissancewerken. In de loop der jaren heeft hij veel gereisd en vaak stenen meegebracht, waaronder saffieren, amethisten, robijnen, koraal en chalcedoon. Ook gebruikte hij brons, schelpen, parels, gekleurd en natuurlijk bergkristal in zijn ontwerpen. Meer informatie is te vinden in het indrukwekkende boek "Maison Goossens: Haute Couture Jewelry" van Patrick Mauriès.

ROBERT LARIN

Er is relatief weinig bekend over het leven van de Canadese ontwerper Robert Larin. Hij produceerde uitzonderlijke voorbeelden van modernistische sieraden in het midden van de 20eeuw. In zijn werkplaats op de rue Papineau in Montreal QC werden de ingewikkelde, ongewone en altijd opvallende sieraden geproduceerd. In de hoogtijdagen waren er 25 medewerkers aan het werk die veelal slechthorend waren en er werd vooral met gebarentaal gecommuniceerd tegen de lawaaierige achtergrond van de werkvloer (luidruchtige machines). Larin heeft zijn werken ontworpen en geproduceerd in de jaren 1968 tot en met 1977. Het jaar waarin zijn werkplaats werd gesloten. Larin maakte gewaagde creaties met behulp van tin. Om het hoogste kwaliteitsniveau te kunnen halen werden de stukken gegoten met behulp van de “lost wax proces”. Dit proces werd meestal gebruikt voor edelere metalen. Na het gieten werd het sieraad met de hand afgewerkt en soms (gedeeltelijk) verguld en tenslotte gepolijst. Larin gebruikt ook oxidatie technieken en “overlay”-technieken om een dramatisch en robuust effect te berelken. Het werk van Robert wordt steeds populairder onder de verzamelaars die meer en meer de Canadese kunstenaars uit de 60er en 70er jaren beginnen te ontdekken.

SARAH COVENTRY

Tijdens de tweede wereldoorlog waren de vrouwen in Amerika de belangrijkste werkkrachten. Na de tweede wereldoorlog werden zij allemaal weer vervangen door de mannen. Er waren veel vrouwen die graag nog wat wilden bijverdienen en vaak thuiswerkers werden. Hierdoor ontstond een nieuwe industrie. Bij Tupperware en Mary Kay cosmetica konden vrouwen parttime werken en verkopen aan andere vrouwen. Ook Avon gebruikte deze formule. Vanaf ca. 1954 ging Sarah Coventry Jewelry deze verkoopmethode gebruiken. De Sarah Coventry Company begon in 1950 en is vernoemd naar de kleindochter van Charles H. Stuart die Sarah Ann heette. Stuart had een jaar eerder al het zusterbedrijf Emmons Juweles Inc. opgericht. Beide bedrijven verkochten hun costume juwelen direct aan de consument door middel van party’s. De juwelen werden erg populair en geliefd vanwege hun kwaliteit en designs. De sieraden zijn allemaal in opdracht ontworpen en gemaakt door andere bedrijven in Rhode Island. De populariteit nam zodanige vormen aan dat zelfs sieraden werden bekroond in een bekend televisieshow als “Queen for a Day”. De populariteit nam af in de 70ér jaren en in 1984 werd het bedrijf verkocht en de sieraden party’s stopten. Hun prijsniveau was gemiddeld tot duur afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp. Door de grote variatie in stijlen en kwaliteiten was dit merk voor iedereen betaalbaar. In het algemeen geld: hoe meer rhinestones en aurora borealis  hoe duurder het sierraad.

SCHIAPARELLI: Eind 1920s - 1974
Eliza Schiaparelli, geboren in Rome in 1890, verhuisde in de 20ér jaren naar Parijs waar zij haar eigen modehuis startte. In 1940 emigreerde ze naar New York en opende daar een kleding boetiek. Ten behoeve van het in grotere getallen produceren van Costume Sieraden gaf zij haar naam in licentie bij de David Lisner Company. Dit bedrijf was al distributeur en Amerikaans agent voor haar vroegere in Frankrijk gemaakte stukken. In 1949 ging de Ralph De Rosa Company sieraden voor Schiaparelli produceren. Haar vroege stukken waren het meest innovatief en onderscheidend. De sieraden werden allemaal van de beste materialen gemaakt. In 1954 ging Eliza met pensioen. Het bedrijf stopte met haar activiteiten. In 1973 overleed Eliza in Parijs. Het bedrijf en de rechten op het gebruik van haar naam werd in dat jaar verkocht. Tot 1974 werden haar designs geproduceerd. Haar sieraden zijn erg gewild en worden door veel verzamelaars gezocht.

SELRO SELINI

De Russische immigrant Paul Selinger heeft zijn bedrijf Selro Corp eind 40er jaren opgericht in Manhattan New York. Het bedrijf heeft bestaan tot eind 60er jaren. Selro was vooral bekent om de asiatische gezichten sieraden maar heeft ook veel anderen ontwerpen gemaakt waarbij veelvuldig gebruik gemaakt werd van aurora borealis kristallen/rhinestones en kunstige imitatie plastic stenen die in mallen werden gemaakt. Veel van de sieraden zijn ongemerkt of voorzien van een hanger die in de loop van de tijd verdween. Een deel is gemerkt met Selro Selini, Selro of Selini. De signering Selan wordt ook aan Selro toegeschreven. De ongesigneerde sieraden zijn wel te herkennen aan de unieke wijze waarop ze gemaakt zijn. De identificatiepunten zijn makkelijk te vinden door op internet te zoeken.

SPHINX

Het Britse bedrijf Sphinx werd opgericht in 1948 en was een bekend sieraden productiebedrijf die zeer mooie kwaliteits sieraden maakte. Prachtig ontworpen kostuum juwelen die had de uitstraling hadden van echte juwelen. Naast hun eigen sieradenlijn produceerde ze sieraden voor zeer getalenteerde artiesten als Kenneth J, lane, Butler & Wilson, Joe Mazer (Jomaz), Alfred Philippi (Trifari), Nina Ricci, Caura, evenals voor Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus, Bloomingdales, Mark & Spencer en andere high-end warenhuizen in Europa en de Verenigde Staten. Meestal gesigneerd met SPHINX in een ovale cartouche met soms een design nummer (een Letter en nummer). Sommige stukken hebben alleen een letter en getal of alleen getallen. Dit waren ook design nummers. Niet gesigneerde stukken waren voor klanten die de sieraden verkochten als ware ze van henzelf, of als er niet genoeg ruimte op het ontwerp was of gewoon vanwege een gebrek aan tijd om naar een stormloop om aan de vraag te voldoen. De sieraden worden steeds gewilder en vaker verzameld. Eind jaren negentig beëindigden ze hun bedrijf.

STANLEY HAGLER

Stanley Hagler begon zijn bedrijf in New York City in 1953. Hij ontwierp verbazingwekkende, complexe en kleurrijke sieraden met behulp van zeer hoge kwaliteitsmaterialen zoals handgeblazen glazen, gekleurde stenen en cabochons, zaadparels, Swarovski kristallen en Russische goud verguld messing. Allen handgemaakt en unieke stukken. In 1979 trad Mark Mercy toe tot het bedrijf. In 1983 ze verhuisde naar Florida en werd N.Y.C. tot de "STANLEY HAGLER" aan de ovale cartouche signering toegevoegd. Voordien was het alleen "STANLEY HAGLER". Zijn cliënten waren de elite van over de hele wereld. Stanley Hagler stierf in 1996 maar het bedrijf bleef sieraden onder de naam Stanley Hagler produceren.

STUDIO ELSE & PAUL  (NORWAY)

Else Berntsen Hughes leerde Paul Hughes kennen in Londen aan de London County Central School of Arts and Crafts waar ze beiden studeerden voor zilversmid en juwelier. In 1959, inmiddels getrouwd, richtte zij in Noorwegen het atelier Studio Else & Paul op. Ze waren geïnteresseerd in de driedimensionale, sculpturale vormen waarin de lucht in holtes en ruimtes minstens zo belangrijk was als het metaal zelf.  Hughes bracht meer  contrast in de sieraden door het metaal te behandelen met verschillende oppervlaktebehandelingen en texturen. Het doel van Else en Paul was om betaalbare alledaagse sieraden te maken voor een breder publiek, in plaats van exclusieve sieraden voor de bevoorrechte minderheid. Om dit doel te bereiken, kochten ze een kleinere machine voor het gieten van slingers die ze installeerden in hun kleine werkplaats. De originele modellen van het paar werden eerst in was gemodelleerd en vervolgens in metaal gegoten. In de eerste jaren was hun productie waarschijnlijk beperkt, maar in 1962 namen ze de groothandel en goudsmid Hroar ​​Prydz in Oslo over. Vanaf die tijd produceerden ze in grotere mate in massa geproduceerde sieraden. In 1974 lanceerden zij hun eerste collectie in brons wat een groot commercieel succes werd. Met deze sieraden gingen Else en Paul de strijd aan met de Finse bronzen sieraden van ondermeer Pentti Sarpaneva en Hannu Ikonen

TEKA (THEODOR KLOTZ)

Teka is een Duits sieradenmerk dat in de jaren 40 is opgericht in Pforzheim, de sieradenstad van Duitsland. Het bedrijf werd geleid door de gerenommeerde designer Theodor Klotz. Het merendeel van de sieraden is van zilver gemaakt. In de 60 en 70’er jaren begon het bedrijf uitstekende modernistische sieraden te maken. De modernistische designs zijn zeer vooruitstrevend voor die tijd. De sieraden zijn relatief schaars maar toch nog redelijk betaalbaar. 

THELMA DEUTCH (1982-1995)

Thelma Deutsch sieraden zijn slechts een korte tijd, van 1982 tot 1995, vervaardigd. Haar stukken zijn gelimiteerd in aantal en zijn tegenwoordig moeilijk te vinden. Thelma maakte kostuum juwelen (costume jewelry) met behulp van vintage mallen van Hollycraft, Trifari, Eisenberg en andere bekende kostuum sieraden producenten. Ze veranderde het uiterlijk/aanzicht door andere materialen, plating, stenen en kleuren te gebruiken. Het zijn dus geen kopieën van vroeger! Ze stond bekend om haar high class mode-sieraden vaak groot, licht en kleurrijk. Haar stukken waren bedoeld om te worden gezien en weer gezien. Hoe groter en helderder, hoe beter.

THEODOR FAHRNER (1883-1979)

In 1883 nam Theodor Fahrner (op 24 jarige leeftijd) het bedrijf van zijn vader in Pforzheim over. Een Duitse producent van hoge kwaliteit sieraden in goud en zilver, ontworpen door kustenaars uit een kunstenaarskolonie Mathildenhohe bij Frankfurt (Duitsland). In de periode1887-1895 groeide het bedrijf en ging het ander sieraden maken waarbij ze ontwerpers in dienst namen zoals Franz Boeres, Rudolf Bosselt, Max Joseph Gradl, Hermann Haussler, George Kleemann en Ferdinand Morawe die sieraden ontwierpen in de Art Nouveau en/of Jugendstil stijl. De sieraden werden gesigneerd met de namen van de ontwerpers naast het TF handelsmerk. Het bedrijf volgde de trends nauwlettend. De  Arts & Crafts, Art Nouveau, Art Deco, Art Moderne stijlen warden vertaald naar betaalbare zilveren sieraden. Er werd gewerkt met zilver, email, marcasieten, ijzer en halfedel stenen. Veel sieraden werden geëxporteerd naar Engeland en Amerika. 

In 1901 is het TF handelsmerk geïntroduceerd. Nadat Theodor Fahrner in 1919 overleed, werd het bedrijf verkocht aan Gustav Braendle. In 1920 tot de tweede Wereldoorlog werden de Art Deco filigraan zilververen sieraden geproduceerd. In 1945 werd het hele archief door een bominslag vernietigd. Nadat in 1952 Gustav Braendle overleed nam zoon Herbert het roer over. Met een kleiner aantal werknemers werd de productie gericht op de mode van de 60ér jaren. Er werden modernere zilveren sieraden gemaakt. In 1979 overleed Herbert Braendle. Het bedrijf werd ontmanteld en de meeste archieven vernietigd. De sieraden van de Theodor Fahrners Company zijn zeer gewild en worden voor hoge bedragen verkocht.

TRIFARI

Trifari was een zeer vooraanstaand juwelenmerk. Het produceerde zeer hoge kwaliteit sieraden met schitterende ontwerpen. Het bedrijf Trifari & Trifari werd in 1910 opgericht door Gustavo Trifari samen met zijn oom. Hierna startte Gustavo zijn eigen bedrijf. Het vak heeft hij van zijn opa geleerd die in Italië als goudsmid zeer verfijnde juwelen maakte en naar de USA is gemigreerd. In 1917 kwam Leo Krussman bij het bedrijf  waarna het de Trifari & Krussman Company heette. In 1920 kwam er nog een compagnon bij die Carl Fishel heette. Het bedrijf werd nu Trifari & Krussman& Fishel Company genoemd, afgekort met TKF). Na diverse overnames werd Trifari een onderdeel van de Monet Group. Dit bedrijf ging later failliet en werd in 2000 overgenomen door Liz Claiborne (2000). 

De bekendste designer van dit bedrijf was Alfred Philippe. Hij werkte voor Trifari van 1930 tot 1968. Alfred had al eerder juwelen ontworpen voor Cartier en Van Cleef & Arpels. Onder zijn invloed werd het bedrijf zeer innovatief en bereikte een wereldklasse status. Trifari ontwikkelde zelf een metaallegering die voor de sieraden werd gebruikt "Trifarium". Trifari juwelen zijn van excellente kwaliteit en de Philippe stukken zijn het meest geliefd en het kostbaarste. Andere bekende ontwerpers zijn Benedetto Panetta, Lucius Passavanti, Jean Paris, Andre Boeut en Diane Love. Het prijsniveau van de sieraden was gemiddeld tot zeer duur afhankelijk van het ontwerp.

VALO-KORU OY

Het Finse Valo-Koru Oy is opgericht in 1969 en gevestigd in Rusko. Het bedrijf produceert hoge kwaliteit zilveren en bronzen sieraden met prachtige meestal organische designs. Naast Juhani Valo die het officiele stempelrecht heeft om de sieraden te merken, heeft ook Hannu Ikonen veel ontworpen. Hannu Ikonen is vooral bekent om zijn rendiermos of bekertjesmos stukken in zilver en brons maar heeft ook andere modernistische sculpturale sieraden ontworpen. De bronzen stukken werden meestal gemerkt met “Made in Finland” (als er voldoende ruimte was). De zilveren stukken werden volledig gemerkt met het merkteken van Valo-Koru, een halve zon.

VAN DELL

De Van Dell Company is in 1938 opgericht in Providence, Rhode Island. Dit was plaats waar veel producenten van Costume Jewelry werkzaam waren. Het bedrijf maakte hoge kwaliteit verfijnde sieraden van sterling zilver, gold filled en vergulde metalen. Hierbij werd veelvuldig van rhinestones, andere imitatie stenen, cultuur en namaak parels gebruik gemaakt. De sieraden zijn verfijnd en chique en zeer echt uitgevoerd. Het prijsniveau van de sieraden is altijd zeer hoog geweest afhankelijk van het ontwerp. Verzamelaars beginnen het bedrijf zeer te waarderen waardoor de prijzen nog steeds verder stijgen.

VENDOME 

Vendome was de duurdere sieradenlijn van Coro. Het merk is al in 1944 gebruikt voor nepparels sieraden en armbanden met hangers. Pas in de 60’er jaren warden de sieraden van deze lijn populair. Dit was vooral te danken aan de introductie van de door Helen Marion (Vendome’s belangrijkste ontwerpster) ontworpen sieraden. Voor Vendome werden de beste geïmporteerde rhinestones en gefacetteerde kristallen kralen gebruikt. Samen met de top kwaliteit metaalwerk met zeer artistieke designs waren dit de belangrijkste ingrediënten van hun succes. De sieraden zijn zeer gezocht door verzamelaars en de prijzen blijven nog steeds stijgen.

VOGUE: 1915 - 1975

In 1915 werden de Vogue sieraden geproduceerd door Park Importing Co.NYC . Dit bedrijf was gespecialiseerd in nepparels en kralen juwelen. De meest Vogue sieraden die op dit moment worden aangeboden zijn in de dertiger jaren tot de zeventiger jaren gemaakt door Harold Shapiro en zijn twee partners Jack Gilbert en George Grant. Van de Vogue sieraden wordt gezegd dat ze mooi zijn, originaliteit uitstralen en innovatief zijn. De sieraden uit de 30ér en 40ér jaren zijn moeilijk te vinden en het meest gewild bij de verzamelaars, merk: “VOGUE”. De Vogue Company hield begin 1975 op te bestaan.

WARD BROTHERS

De Ward Brothers produceerde sterling zilveren sieraden vanaf de negentiende eeuw en waren oorspronkelijk gevestigd in Edinburgh en Glasgow. Om de productie te verhogen werden de vestigingen verplaatst naar Birmingham. Het bedrijf maakte Schotse ontwerpen met briljante facet geslepen stenen. Gemerkt met de Ward Brothers Birmingham of Edinburgh met plaats merken en dergelijke. Sieraden met een gewicht lager dan 7 gram werden gemerkt met "sterling silver en WBs" soms met een jaarmerkletter. De ontwerpen van de Ward Brothers zijn aangekocht door Miracle en worden nog steeds gemaakt.

WARNER

Joseph Warner richtte de Warner Company op in 1953. De door Warner geproduceerde sieraden staat bekend om zijn hoge kwaliteit vakmanschap en superieure en briljante steentjes en andere materialen. Van de Warner sieraden zijn geen grote hoeveelheden gemaakt  en vanwege de betere kwaliteit van vakmanschap, superieure steentjes en materialen van de sieraden is de prijsstelling boven de gemiddelde in de verzamelaars markt.  Het bedrijf staakte haar activiteiten in de vroege jaren 1970.

WEST GERMANY

Het Duitse Rijk werd tot 1948 Duitsland genoemd. Na de tweede wereldoorlog werd het land opgesplitst (1949 in Oost en West Duitsland. In oktober 1990 Viel de muur in Berlijn en werd Oost en west weer verenigd in het huidige Duitsland.

 Sieraden waaronder Costume Sieraden werden tot en met 1948 gemerkt met “Germany”. De sieraden na 1949 werden gemerkt met West Germany, W. Germany, etc. De Oost Duitse stukken werden gemerkt met “German Democratic Republic”. Sieraden gemerkt met “Germany” zijn dus altijd vooroorlogs (pre-WII) tenzij ze nieuwer zijn (na 1990).

 De Costume Sieraden gemerkt West Germany zijn op dit moment schaarser aan het worden. Het zijn veelal bijpassende sets met hangers met cameo’s omgeven door imitatie pareltje en/of pareltjes met veelkleurige slepen glasstenen, rhinestones aurora borealis en glazen kralen. Vaak werd filigraanwerk gebruikt en lichtgewicht metaalwerk. De kralensnoeren werden veelal van lucite gemaakt is alle soorten kleuren.

YVES SAINT LAURENT: 1960 - heden

De designer Yves Saint Laurent is in1936 in Algerije geboren. Hij werkte voor het Huis van Dior in 1954. Nadat Christian Dior in 1957 overleed kreeg Saint Laurent op 21 jarige leeftijd de leiding over het modehuis Dior. In 1961opende hij zijn eigen modehuis in Paris. In 1966 opende hij een boetiek in Amerika. Een deel van zijn sieradenlijn werd geproduceerd door Monet. In 1993 werd het modehuis YSL verkocht voor 600 miljoen aan dollar aan het farmaceutische bedrijf Sanofi om 6 jaar later weer aan Gucci te worden verkocht. Op 1 juni 2008 overleed Yves Saint Laurent op 71 jarige leeftijd. Zijn vintage stukken zijn erg gewild en er wordt erg veel voor betaald.

ZOE COSTE  (REMINISCENCE)

Reminiscence is een Frans juwelen- en parfumhuis dat in 1970 is opgericht door Zoe Coste en Nino Amaddeo. Ze verkochten extravagante en kleurrijke veelal op het Oosten geïnspireerde sieraden in een kleine boetiek in Juan-Les-Pins aan de Côte d'Azur. De sieraden waren veelal geïnspireerd op het Oosten. Al snel werd er een eerste parfum gelanceerd: Patchouli, Ambre en Musc in samenwerking met het merk Ylang-ylang. Ze werden steeds bekender en opende in de 80er jaren winkel in Cannes en Parijs. Zoe Coste overleed in 2007 maar het bedrijf bestaat nog steeds en is nog steeds in de handen van de familie.

Zoe genoot een zeer grote reputatie voor het ontwerpen van grote, uitbundige, grillige stukken, met een mix van waanzin en passie, gemengd met stijl. Zeer edgy creaties.  Hiermee onderscheidde zij zich duidelijk van andere ontwerpers. Haar sieraden zijn handgemaakt in kleine oplagen en zijn zeer schaars. Ze  werden in de 80er jaren gedragen op de Franse Haute Couture runways. Tijdgenoten zijn Chanel en Kenneth Jay Lane. Muzikanten en rocksterren en acteurs droegen de sieraden op het podium of in muziekvideo's.

betaalmanieren esty

Copyright © 2025 Vintage Jewels. All rights reserved