20th Century Jewelry

nl en

Vintage sieraden: Uniek, Leuk en Duurzaam!


GEBRUIK EN ONDERHOUD VAN DE SIERADEN

Voeger droegen de dames hun sieraden alleen als ze uit gingen of bezoek kregen. Bij dagelijkse werkzaamheden droegen ze meestal geen sieraden. Dit is de reden waarom er nu nog zoveel mooie oude (costume-) juwelen te vinden zijn. Een aanrader dus om uw eigen sieraden in topconditie te houden. Gebruik eventueel parfum voordat u uw sieraad omdoet. Parfum tast het metaal van sieraden erg aan.

Make-up, huidvet, zweet en huidzuren zijn ook erg riskant voor de sieraden. Na een feestje is het dan ook zaak de sieraden even uit te laten dampen en de volgende dag ze licht te reinigen. Een zachte niet pluizende doek doet dan ook wonderen (een oud t-shirt bijvoorbeeld). Mocht er toch nog wat vet achterblijven dan kan een tissue met heel weinig Glassex uitkomst bieden. De tissue mag nauwelijks vochtig zijn van de Glassex. Een overmaat laat residuen achter. De Glassex dus nooit direct op de sieraden spuiten. Doe heel zachtjes en forceer niets.

Om uw sieraad lang mooi te houden is het belangrijk om ze droog, stofvrij en niet te warm te bewaren bij voorkeur gelegen op zacht materiaal zonder dat het tegen andere sierraden kan aanschuiven. Het mooiste is als ze afzonderlijk tussen zachte stof worden bewaard. Dit geld trouwens voor alle sierraden. Verder is het belangrijk om ze vooral niet te poetsen. Zo min mogelijk aan doen is de remedie. Eventueel kunnen ze zachtjes worden opgewreven met een niet pluizende zachte doek. Bijvoorbeeld met een oud zacht shirtje of een brillendoekje. De sierraden vooral niet met een sopje of iets dergelijks schoonmaken. Vocht tast de sieraden erg aan. Er blijft altijd wat achter waardoor corrosie kan ontstaan en uw mooie sieraad verloren kan gaan. De stenen worden dof en de grandeur is er vanaf.

Als u uw sieraden goed behandelt zult u er jarenlang veel plezier van hebben en behouden de sieraden hun waarde. Kostuumsieraden worden steeds geliefdere verzamelobjecten. Hierdoor bestaat de verwachting dat zij komende jaren alleen maar in waarde zullen toenemen.

 

RESTAURATIES

Ik heb in de loop der tijd al aardig wat materialen verzameld die ik kan gebruiken voor kleine restauraties. In de vijftiger en zestiger jaren is vaak lijm gebruikt die na verloop van tijd bruin kleurt. Het schoonmaken van deze sieraden is een tijdrovend klusje maar het resultaat is er dan ook naar. De lijm wordt dan vervangen door niet verkleurende lijm en eventueel verdwenen steentjes, zoals rhinestones, worden vervangen door andere oude steentjes. Sommige sieraden verdienen gewoon een tweede leven.

betaalmanieren esty

Copyright © 2024 Vintage Jewels. All rights reserved