20th Century Jewelry

nl en

Vintage sieraden: Uniek, Leuk en Duurzaam!


VEELGEBRUIKTE TERMEN EN MATERIALEN


Aurora Borealis
De Aurora Borealis-steen is een kristalsteen met een speciale metaal coating,waardoor de steen alle kleuren van de regenboog kan aannemen. In 1955 werd deze kristalsteen door Manfred Swarovski op de markt gebracht.

Aventurine glas
Glas met kleine stukjes koper erin, die een schittering geven. Deze techniek werd rond 1700 voor het eerst toegepast in Venetië, Italië.

Baguette cut
Facet geslepen langwerpig en rechthoekig kristal/glas.

Blackamoor
Een Blackamoor is een figuurtje van een trotse zwarte man of vrouw met vaak witte gelaatstrekken. Bij dit type sieraden wordt altijd het hoofd of het hoofd met schouders afgebeeld. Meestal gemaakt van gesneden ebbenhout of zwart geschilderd materiaal met felle contrasterende gekleurde versieringen zoals haarbanden en oorbellen. Geïnspireerd op Oosterse stijlen, werden aan dit type juwelen beschermende kwaliteiten toegedicht. Om deze reden werd een Blackamoor vaak als amulet tegen het kwaad gedragen. In de 19de eeuw waren het dure en gezochte juwelen van de Rijken.

Cabachon cut
Een steen die helemaal glad geslepen is in een bolle ovale of ronde vorm zonder facetten.

Camee en Intaglio
Er zijn twee soorten versnijding van een edelsteen: Intaglio, waarbij de afbeelding verzonken in de steen gegraveerd wordt en een Camee, waar gedeeltes van de steen worden weggehaald zodat een verhoogde afbeelding overblijft.

Chaton
Facet geslepen steen in de vorm van een omgekeerde kegel.

Diamanté
Dit is een Chaton maar zonder kleur.

Double, Amerik of Rolled Gold

Double en Rolled Gold is pas in het begin van de 20e eeuw geïntroduceerd. Het gehalte wordt net als bij goudlegeringen uitgedrukt in 1000-delen. Zo geeft 10/000 Milliém Double aan dat er in 1 kg van het product ten minste 10 gram echt goud (in gelegeerde vorm) is verwerkt. Alleen (hoog gehalte) goudlegeringen worden gebruik en niet puur fijn goud, omdat puur goud maar een beperkte geleidbaarheid heeft en dus niet elektrolytisch kan worden toegepast. 

Benaming                                         Milliém gebied

Amerikaner Doublé (AMD of Amerik)     10/000 tot 20/000

Charnier Doublé                                 20/000 tot 25/000

Union Doublé                                     40/000 tot 20/000

Early Plastics zoals lucite, celluloid, bakeliet, acetaat, thermoset

Plastics ontstonden in de jaren voorafgaand aan de jaren 50. Celluloid, al ontdekt in 1872, werd vooral gebruikt als imitatiemateriaal voor natuurlijke materialen zoals ivoor en schildpadhoorn. In 1905 werd Bakeliet uitgevonden, een ontdekking van de Belgische scheikundige Leo Backeland. Toen het patent daarop verliep in 1927, kwamen er allerlei plastics op de markt. Plastics waren tijdens de jaren 50 zo alom aanwezig, dat ze zelfs voor dameshandtassen gebruikt werden. Vlak voor de Tweede Wereld Oorlog, kwamen er transparante plastics als 'Plexiglass', 'Lucite', “Thermoset” en 'Acetaat' op de markt, die veelvuldig gebruikt werden door de mode-industrie.

Emaille
Emaille is een glazige substantie (gepoederd glas met kleurstoffen) die door het gebruik van warmte op het metaal wordt gesmolten.

Emerald cut
Facet geslepen glas/kristal op verschillende hoogtes in een langwerpige of vierkante vorm; je zou ook kunnen zeggen een achthoekige vorm. In deze stijl van slijpen is het belangrijker dat de kleur van de steen het mooist tot zijn recht komt in plaats van de schittering van de teen.

French Jet
French Jet is zwart glas om het materiaal git te imiteren. Vaak is het facet geslepen.

Givré steen
Steen gemaakt van transparant glas om een doorzichtige kern heen. Givré betekent in het Frans vorst; dit is dan ook het effect.

Glas
Glas is een wonderlijk, bijna magisch materiaal. Het is hard, glanzend en doorzichtig en op vele manieren te bewerken. Gekleurd glas wordt verkregen door de grondstoffen te vermengen met bepaalde mineralen of chemische stoffen. Blauw en groen bijvoorbeeld ontstaan door de toevoeging van kobalt- of koperverbindingen. Kobalt mag nu niet meer gebruikt worden omdat het een giftige stof is. Er worden alleen nog koperverbindingen gebruikt. Rood en lila glas zijn het resultaat van een vermenging met goud. Glazen voorwerpen in deze kleuren zijn daarom meestal iets duurder

Gold filled
Gold filled is een term die uit Amerika komt. Goud gevulde sieraden alias "Rolled Gold" zijn samengesteld uit een stevige laag goud dat met behulp van warmte en grote druk verbonden wordt met onedele metalen zoals messin. Een 14k gold filled sieraad bevat een ongeveer 50 tot 100 keer dikkere goudlaag dan een verguld sieraad. Het ziet er uit en draagt als goud. Sommige hoge kwaliteit goud gevulde stukken hebben het uiterlijke, luster, en de schoonheid van 14 karaat goud (58%) goud. Onder normale omstandigheden kan dit levenslang meegaan en slijt het amper. Per definitie moet het karaats laagje goud op een object afgestempeld GF ten minste 1 / 20 van het gewicht van het totale object zijn. 1 / 20 12kt GF is de meest voorkomende stempel vindt u op goud gevulde sieraden.

Halfedelstenen
Een halfedelsteen is een tot sieraad verwerkt mineraal dat niet tot de vier groepen edelstenen behoort (diamant, robijn, saffier of smaragd). Net als edelstenen hebben ze een specifieke hardheid en lichtbreking. Halfedelstenen worden vaak in facetvorm geslepen om de schittering ten goede te laten komen en zijn in deze vorm erg waardevol en worden veelal gebruikt in juwelen.

Japanned metaal
Een metaal is Japanned als het metaal bewerkt is met een zwart kool- of teerderivaat om het materiaal mat zwart te krijgen.

Imitatieparels
Imitatieparels zijn rond gevormde glazen of kunststof kralen met een laagje vislijm of kunststof eromheen. Kunststof kralen zijn licht van gewicht en worden in alle mogelijke, vooral trendy kleuren gemaakt en geverfd.

Kristal
Veel kristallen kralen en stenen komen uit Oostenrijk en Tsjechië. Glas waaraan in zekere mate lood is toegevoegd mag kristal heten. Volgens de Europese regelgeving moet kristal meer dan tien procent loodoxide bevatten. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het zeer hoogwaardig kristal. Kristal wordt net als glas gemaakt, maar met een andere samenstelling van grondstoffen. Deze grondstoffen worden verhit tot ca. 1500 graden Celsius en het resultaat daarvan is een vloeibare massa. Kristal is echter zachter dan glas en gemakkelijker te
bewerken. Het glinstert en flonkert prachtig en heeft een hele eigen en speciale glans. Zie ook ‘Swarovski kristal’ en ‘Rhinestones en Strass’.

Marcasites
Marcasites zijn natuurlijke steentjes (IJzer pyriet) met een fantastische gouden glinstering. Het materiaal werd al in de zestiende eeuw gebruikt: marcasite-steentjes versieren de deuren van de Inca Temple of the Sun. In de Costume Jewelry worden marcasites vaak gezet in zilveren sieraden.

Navettes
Facet geslepen stenen in de vorm van een ovaal waarbij beide zijden eindigen in een punt. Ook wel ‘marquise cut’ genoemd.

Pavé gezet
Een techniek waarbij het gehele onderliggende materiaal of een deel daarvan is betegeld (= pavé) met stenen die in kleine gaatjes worden geplaatst.

Rhinestones en Strass
Glas of kristal geslepen glasstenen. Oorspronkelijk waren Rhinestones bergkristallen, die uit de rivier de Rijn kwamen. In 1775 kwam de juwelier Georg Friedrich Strass op het idee om diamanten te imiteren door de onderkant van een kristalsteen te bedekken met metaalpoeder. Om die reden worden Rhinestones in veel Europese landen Strass genoemd. Swarovski-kristal en Strass zijn wereldberoemd door de unieke kleuren en prachtige slijpsels. Zie ook ‘Kristal’ en ‘Swarovski kristal’.

Rhodium
Rhodium is één van de hoogwaardige Platina metalen (een groep van 13 metalen). Bij het rhodineren breng je een laagje rhodium aan op het sieraad. Rhodium heeft een heldere zilverkleurige uitstraling.

Rondelle
Een rondelle is een rond schijfje, dat vaak gebruikt wordt als verbindingskraal. Sommige rondelles zijn rondom prachtig gezet met glas- of kristalsteentjes.

Swarovski kristal
Voor Swarovski stenen wordt het meest hoogwaardige kristal gebruikt (circa 32 procent lood). Hoe hoger het percentage lood, hoe beter de steen in facetten te slijpen is en hoe mooier de steen schittert. Net als bij de Aurora Borealis werden voor deze stenen een metaal coating aan de achterkant van de stenen
aangebracht. In 1955 werden deze stenen door Manfred Swarovski op de markt gebracht. Zie ook ‘Kristal’ en ‘Rhinestones en Strass’.

Zilver
Zilver is een zacht, wit, natuurlijk materiaal, dat net als goud behoort tot de groep edelmetalen. Zilver roest en vergaat niet waardoor het duurzaam is. Daarnaast is zilver gemakkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is. In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden. Meestal wordt zilver in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van overige metalen. Zilver wordt gewonnen in mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.

Sterling zilver
De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden. Meestal wordt hiervoor eerste en tweede gehalte zilver gebruikt. Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper. In sommige Engelstalige landen wordt de term Sterling gebruikt. Sterling zilver is het meest hoogwaardige
zilver.

betaalmanieren esty

Copyright © 2024 Vintage Jewels. All rights reserved